ПВК “Редан”: підлітки підхопили неформальний російський рух із бійками, відбулися масові затримання

У Харкові, Києві, Львові, Івано-Франківську, Луцьку, Черкасах, Кременчуці та деяких інших містах України 27 лютого відбулися масові бійки та спроби сутичок за участі підлітків. Подекуди поліція їх затримувала або втручалася, щоб не допустити зіткнень. За повідомленнями з соцмереж, ідеться про заснований у Росії рух “ПВК Редан”.

Перше повідомлення про таку подію в понеділок прийшло із Харкова. Там відбулися затримання. Правоохоронці встановили 245 учасників масового заходу, назвавши його “флешмобом”, який запустила РФ.

За словами начальника ГУ Нацполіції в Харківській області Володимира Тимошка, зараз правоохоронці запрошують батьків, чиї діти взяли участь у флешмобі. З ними зустрічатимуться ювенальні поліцейські і проводитимуть профілактичні бесіди.

Частина українських коментаторів вважають “Редан” навіть інформаційно-психологічною операцією, умисно запущеною з Росії.

Інформація про новий молодіжний “рух” почала активно поширюватися в соцмережах у різних регіонах після 24 лютого, коли відбулися масові затримання підлітків через бійки в торгових центрах великих міст РФ.  Тільки в одному з ТРЦ Москви за один вечір затримали 300 тінейджерів.

Рух “ПВК Редан”, або “Рьодан” (російською – “ЧВК Редан”, від “приватної військової компанії” за аналогією з ПВК “Вагнера”) походить від захоплення японським аніме Hunter x Hunter, у якому діє злочинна організація “Геней Редан”, прозвана також “Павук” або “Примарна трупа”. Її символом є павук із цифрою “4”. Представники цієї субкультури серед молоді носять чорний одяг, виступають подекуди проти футбольних фанатів, мігрантів тощо.

У соцмережах “реданів” протиставляють так званим “оффникам” – представникам “грубої сили”.

Деякі пропагандистські російські ЗМІ стверджують, що “редани” – це “психологічна операція України, яка радіє бійкам в російських ТРЦ”.

Збори “реданів” в Україні почалися через три дні після російських. Чи багато таких “павуків” в Україні, наразі невідомо. Гуртуються вони за допомогою соціальних мереж, де закликають “мститися за кожного неформала”. Підлітки, які протистоять “реданам”, також збираються і йдуть їх “ганяти”.

Цей рух називають також “анімешною версією скінхедів 90-х років”.

У Харкові правоохоронці встановили 245 учасників збору “реданів”

Відтак біля ТЦ бігають великі групи молоді, хлопців і дівчат, які намагаються влаштувати бійки. Причому таке відбувається і в російськомовних, як у Харкові та в Києві (біля ТЦ “Гуллівер”), і в україномовних середовищах.

Забіги і збори “реданів” у Харкові…

у Києві:

…та в Івано-Франківську:

Як повідомили в поліції Івано-Франківська, тут сутичок зафіксовано не було. Однак правоохоронці провели “виховну роботу” з деякими підлітками і наразі розбираються у ситуації.

Також відомо про бійку підлітків у Львові, яку припинила поліція.

Патріотичну українську молодь непокоїть те, що рух “реданів” має російське походження та несе внутрішній деструктив на тлі війни РФ проти України, що триває.

Начальник ГУНП в Харківській області Володимир Тимошко звернувся до батьків із закликом: “Будьте уважними з вашими дітьми, підтримуйте з ними постійний зв’язок, допомагайте їм розібратися в тому, що відбувається, де добро, а де зло. Війна йде не тільки на полі бою. Ворог хоче знищити нашу країну і використовує наших з вами дітей задля досягнення своїх кровожерливих цілей. Тільки разом ми зможемо це зупинити”.

Читайте також:
“Жовтий автобус” евакуює з “руского міра”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна