Зеленський дав формальну відповідь на петицію про повернення військовим премій по 30 тисяч

Президент Володимир Зеленський дав формальну відповідь на петицію про повернення всім військовослужбовцям премій у розмірі 30 тис. грн. Він передав звернення прем’єр-міністру Денису Шмигалю.

Петиція “Прошу повернути військовослужбовцям премію 30 000 грн! Знайшли на чому економити! Депутатам збільшуєте заробітню, а військовим зменшуєте ??!” (автор – Русіна Віра Миколаївна) була опублікована на сайті офісу президента 31 січня та зібрала 31,9 тис. підписів. Відповідь глави держави подана 22 лютого.

Зеленський нагадав, що 28 лютого 2022 року Кабінет Міністрів затвердив постанову про виплату військовослужбовцям по 100 000 грн або 30 000 на місяць.

“Сьогодні з метою забезпечення соціальної справедливості щодо стимулювання військовослужбовців урядом здійснено низку заходів щодо диференціації розмірів зазначеної винагороди залежно від місця, умов та особливостей проходження служби у формуваннях сил безпеки і оборони України”, – зазначив він.

За словами Зеленського, змінені виплати напряму залежатимуть від районів перебування військовослужбовців, складності та специфіки бойових чи спеціальних завдань, які вони виконують.

Відтак президент заявив, що звернувся до прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля “з проханням комплексно опрацювати порушені в електронній петиції питання, звернувши особливу увагу на забезпечення належного соціального захисту військовослужбовців та дотримання принципів справедливості щодо стимулювання військовослужбовців сил безпеки і оборони України, які беруть безпосередню участь у бойових діях”.

Він додав, що про результати розгляду порушених питань автора електронної петиції поінформує Кабінет Міністрів України.

Передісторія

Як інформувала “Новинарня“, з 1 лютого 2023 року змінився порядок виплат премій військовим в Україні. Було скасовано так звані “тридцятки” – премії в розмірі 30 тис. грн, що з весни 2022 року передбачалися всім військовим. При цьому мінімальний розмір платні встановили на рівні 20,1 тис. грн.
Негласно зміну підходу пояснюють нестачею фінансування в Міноборони при зростанні чисельності мобілізованих.
Тепер виплати безпосередньо залежать від районів перебування воїнів, складності та специфіки виконання ними бойових чи спеціальних завдань. Виплата 100 тис. грн бійцям на передовій зберігається, але перелік зон бойових дій уточнено.

Читайте також:
“Тридцятка” до зарплати: з 1 лютого в ЗСУ змінюють виплату додаткової винагороди

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна