Міністр екології застеріг про катастрофу, якщо окупанти продовжать скидати воду з Каховського водосховища

Масштабний скид російськими окупантами води з Каховського водосховища може обернутися екологічною в гуманітарною катастрофою для півдня України.

Про це заявив на брифінгу в “Медіацентрі Україна — Укрінформ” 17 лютого міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець.

“Ситуація, яка сьогодні відбувається на Каховському водосховищі: колосальний спад рівня води вже призводить до негативних наслідків, і ми розуміємо ризики в подальшому.

Якщо нормальний рівень Каховського водосховища є 16 метрів, то сьогодні це 13,83 метри. Це в подальшому може призвести до того, що більше 1 мільйона українців залишаться без питної води. А зниження рівня нижче 12 метрів призведе до екологічної катастрофи, оскільки велику кількість біорізноманіття ми можемо просто втратити”, – сказав міністр.

“Такі дії Росії фактично є ще однією спробою ядерного тероризму, тому що під загрозою може стати охолодження реакції Запорізької АЕС”, – зазначив також Стрілець.

Міністр висловив упевненість в тому, що комісар ЄС з питань навколишнього середовища, океанів та рибальства Віргініюс Сінкявічус, який тісно співпрацює з Міндовкілля та був присутній на брифінгу, допоможе винести це питання на високий міжнародний політичний рівень для засудження агресора за його дії.

Читайте також:
Росіяни скидають воду через Каховську ГЕС, щоб позбавити українців водопостачання

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна