Росіяни скидають воду через Каховську ГЕС, щоб позбавити українців водопостачання

Росіяни скидають дніпровську воду з Каховського водосховища, щоб позбавити українців доступу до водопостачання.

Про це заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль на засіданні уряду у вівторок, 14 лютого.

“На сьогодні Росія має намір зробити умови життя в Україні нестерпними. 14 ракетних атак на українську енергетику. Остання атака на енергосистему – 10 лютого – тривала більше доби. Ракетами та дронами було обстріляно шість енергооб’єктів та сім високовольтних підстанцій магістральних мереж”, – сказав глава уряду.

За його словами, енергетикам вдалося оперативно заживити споживачів за резервними схемами, і на сьогодні незначні мережеві обмеження діють лише в Одесі та прилеглих районах, а також частині Херсонської та Харківської областей, тоді як решта України має електроенергію постійно.

“Але ворог не зупиняється. Тепер росіяни намагаються позбавити українців доступу до водопостачання. Після часткового руйнування та умисного відкриття росіянами шлюзів Каховської ГЕС ми щодня втрачаємо тисячі кубометрів води. Через що 70% населених пунктів, які отримують воду саме з Дніпра, можуть залишитися без доступу до питної води”, – заявив Шмигаль.

Крім цього, існує атомна загроза, оскільки зниження рівня води у сховищі може призвести до неналежного функціонування систем охолодження Запорізької АЕС.

“Україна закликає всіма доступними засобами тиснути на Росію, щоб вона закрила шлюзи та відновила гідротехнічні споруди на Каховській ГЕС. Або дозволила це зробити українським фахівцям. Звертаюся до міжнародних партнерів і наголошую: інакше ми зіткнемося з екологічною катастрофою, яка матиме незліченні деструктивні наслідки для всього континенту”, – наголосив прем’єр-міністр.

Читайте також:
Енергосистема України третій день поспіль працює без дефіциту

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна