Весна буде вкрай складною через вал інформаційних операцій, – медіаексперт

Оксана Мороз
медіаексперт, засновниця ініціативи “Як не стати овочем”

(FB)

Довкола багато розмов про “наступ”. Проте у кожного цей “наступ” свій.

Хтось чекає “наступу на Київ” і думає, чи виїздити.

Для інших “наступ” – це контрнаступ ЗСУ і звільнений Крим улітку.

Спікери Міноборони та Генштабу уже давно констатують, що “наступ Росії” йде на Сході.

Але за рамками обговорення цих “фізичних” наступів залишається той, про який варто зараз думати цивільним. Це наступ в інформаційному полі.

Ворог вже давно зрозумів, що перемогти нас на фронті важко чи неможливо. Але здаватися він не буде, і все що йому лишається – це інформаційний фронт, на якому він уміє успішно воювати.

Тому в хід йдуть “консерви” на Заході. Так, їх там багато. Чого тільки вартий 85-літній пулітцерівський лауреат [Сеймур Герш], який на основі анонімного джерела написав про те, що США підірвали “Північний потік”.

На Заході системно формується інфополе “а скільки ще Україні допомагати? Може, вистачить і гайда на перемовини?”.

У нас паралельно йде маса інфооперацій – все, щоб підняти емоційний градус у суспільстві до максимуму. Так, щоб люди дезорієнтувалися й налякалися.

Налякалися – через великі втрати, мобілізацію, наступ, секретну зброю Путін тощо.

Дезорієнтувалися – Захід нас здав чи ні? зброю дали чи тільки пообіцяли? війна закінчиться до літа чи ні? І так далі.

Хороша новина в тому, що нічого нового ми не побачимо. Всі ці меседжі ми чули, і не раз.

Погана новина – весна буде вкрай складною. Емоційно складною. Ми виснажені, і новий вал (а це буде саме вал) інфооперацій – це буде виклик, який можна порівняти з лютим-березнем 2022-го.

Що з цим робити?

По-перше, розбиратися в суті, а не реагувати на емоційні заголовки. Так, це довго, складно, ви втомлені. Але це єдиний вихід, що зрозуміти.

По-друге, розділяти головне й другорядне. Нам вкидають і будуть вкидати 100500 тем для срачів – щоб виснажити й заплутати. І тут важливо розділяти, в які срачі вникати, бо дійсно саме зараз важливо вказати на помилку влади чи відстояти позицію, важливу для Перемоги. А які – пропускати і не підігрувати маніпуляторам на кшталт всім відомого пана.

Третє, традиційне – відпишіться нарешті від усього анонімного, російського та з “інсайдами”. Так, це і про “хороших росіян”, і про Гіркіна, і про “Труху” і ко. Саме тут буде найбільше нагнітання та маніпуляцій, свідомих чи ні.

Так, немає простих рецептів, як пережити наступні місяці в інфополі. Буде важко. Але я вірю, що впораємося і збережемо, себе та країну.

Читайте також:
“Ми входимо в іншу фазу війни”: Дикий і Лиховій із підсумками січня 2023. ВІДЕО


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна