10-та бригада нарешті отримала почесне найменування “Едельвейс”

Президент Володимир Зеленський на численні прохання присвоїв 10-й гірсько-штурмовій бригаді ЗСУ почесне найменування “Едельвейс”.

Про це йдеться в указі глави держави №80\2023, підписаному у вівторок, 14 лютого.

“Зважаючи на зразкове виконання покладених завдань під час захисту територіальної цілісності та незалежності України особовим складом 10 окремої гірсько-штурмової бригади Сухопутних військ Збройних Сил України, постановляю:
1. Присвоїти 10 окремій гірсько-штурмовій бригаді Сухопутних військ Збройних Сил України почесне найменування “Едельвейс” та надалі іменувати її – 10 окрема гірсько-штурмова бригада “Едельвейс” Сухопутних військ Збройних Сил України.
2. Цей Указ набирає чинності з дня його опублікування”, – сказано в документі.

Контекст

Запит від самої 10-ї гірсько-штурмової бригади з Коломиї на найменування її “Едельвейс” існував уже кілька років.
Квітка едельвейс зображена на офіційному нарукавному знаку (шевроні) “десятки”. Слова “Хлопці-едельвейси йдуть з ворога плату брати” звучать у гімні бригади “Подай зброю”, який створили боєць бригади Гліб Бабіч, уже загиблий, і рок-гурт Kozak System ще 2018 року.

Від часу свого формування у 2015 році підрозділ виконував бойові завдання на багатьох найгарячіших ділянках фронту.

Уранці 14 лютого журналіст Юрій Бутусов написав у фейсбуці, що “багато місяців розглядається присвоєння 10-й бригаді власної назви “Едельвейс”, про що неодноразово питали військовослужбовці, а все ніяк нема часу видати указ [президента] з цього приводу”.

Також Бутусов вказував на те, що незаслужено затримується відзначення військовослужбовців 10 огшбр державними нагородами.

“Вісім місяців без жодних ротацій тримає позиції у жорстоких боях на Донбасі. Значні втрати. Але бригада тримала та тримає значний фронт. Завдавала та завдає величезні втрати противнику. Одне з найкращих з’єднань в плані організації аеророзвідки та застосування дронів. (…) Але що дивує. Понад 200 воїнів бригади живих та посмертно представлено до державних орденів – але не можуть отримати нагороди. Розглядаються справи по 7-8 місяців, людей представляють, вони місяцями чекають, і деякі навіть гинуть, а все не знаходиться часу організувати підписання указу та видати”, – написав журналіст, додавши, що “десятки частин представлені до різних відзнак – а 10-та бригада чомусь до жодної не представлена”.

Читайте також:
Під Бахмутом 10-та бригада набрала полонених рашистів і зачистила їхні бліндажі гранатами. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна