Корупція в “Надрах України”: СБУ й ДБР провели обшуки на об’єктах екснардепа й російського олігарха

Співробітники Служби безпеки та Державного бюро розслідувань провели серію обшуків у рамках кримінального провадження про зловживання службовим становищем посадовцями ПрАТ “НАК “Надра України”.

Слідчі дії відбувалися за місцями фактичного проживання фігурантів та в офісних приміщеннях відповідних компаній, кінцевими бенефіціарами яких є російський олігарх та народний депутат України VIII скликання, повідомляє пресслужба СБУ.

Як пише з посиланням на власні джерела LB.ua, йдеться про підсанкційного російського олігарха Павла Фукса та колишнього українського нардепа від “Народного фронту” Ігоря Котвіцького.

За результатами обшуків виявлено та вилучено:

  • чорнові записи та документацію, які підтверджують незаконні операції підконтрольних їм комерційних структур;
  • засоби зв’язку та комп’ютерну техніку;
  • близько 300 тисяч доларів США, 250 тисяч євро та 1,5 млн грн готівкою.

Як свідчать матеріали розслідування, внаслідок протиправної діяльності посадових осіб “Надр України” та низки комерційних структур Україна втратила право на Сахалінське нафто-газове родовище у Харківській області.

І це при тому, що з державного бюджету на розробку даного родовища було витрачено понад 1 мільярд гривень.

За даними геологорозвідувальних робіт, поклади газу на цьому об’єкті становлять щонайменше 15 мільярдів кубометрів.

Наразі у рамках кримінального провадження за ст. 364 Кримінального кодексу України (зловживання владою або службовим становищем) тривають комплексні слідчо-оперативні заходи для встановлення усіх обставин злочину і притягнення винних до відповідальності.

Котвіцького називають бізнес-партнером ексміністра внутрішніх справ Арсена Авакова. У 2022 році його дружина Анастасія Котвіцька (дівоче прізвище Кучер) вивезла за кордон мільйони доларів у валізах.

У червні 2021 року президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО щодо санкцій проти Фукса, Фірташа та оточення Путіна.

Після запровадження санкцій РНБО Фукс заявив, що в Росії бізнес не веде, і 2017 року вийшов з громадянства РФ. Натомість видання “Обозреватель” стверджувало, що російське громадянство Фукс зберіг, а після отримання паспорта України одержав і новий паспорт РФ.

Читайте також:
СБУ оголосила підозру в державній зраді нардепу Волошину

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна