МВС розсекретило архівні документи про депортацію українців у 1940-х роках

Міністерство внутрішніх справ скасувало гриф “Для службового користування” з архівних документів про депортацію населення з території Західної України в 1940-х та 1950-х роках.

Про це повідомляє “Урядовий портал”.

У фондах Галузевого державного архіву зберігаються документи, які стосуються масових депортацій населення з території Західної України в 1940-х та 1950-х роках, ешелонні списки громадян Івано-Франківської, Тернопільської та Львівської області.

“Законом України “Про доступ до архівів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років” розпорядників архівної інформації зобов’язано надавати та оприлюднювати архівну інформацію щодо репресивних органів та заборонено віднесення архівної інформації репресивних органів до службової інформації”, – зазначили у МВС.

Документи репресивних органів мають бути доступними для громадськості, зокрема роміщені на офіційних веб-сайтах.

Читайте також:
СБУ розсекретила документи, що викривають репресії СРСР у Криму

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна