У Бахмуті загинув волонтер, колишній морпіх зі США Піт Рід

У Бахмуті на Донеччині 2 лютого під час надання допомоги цивільному населенню загинув американський волонтер, ветеран морської піхоти США Піт Рід.

Про це повідомляють група з надання гуманітарної допомоги Global Response Medicine (GRM), яку Рід заснував і очолював, а також група Global Outreach Doctors (GoDocs), на сайті якої Рід вказаний як очільник представництва в Україні.

“Учора в Бахмуті в Україні загинув засновник GRM Піт Рід. Піт був основою GRM, обіймаючи посаду голови правління протягом 4 років. У січні Піт відійшов від GRM, щоб працювати з Global Outreach Doctors у їхній місії в Україні, і був убитий під час надання допомоги”, — йдеться у дописі групи в Instagram.

Команда GoDocs також наголошує, що приголомшена новиною про загибель волонтера.

“Піт був маяком гуманітарної роботи – неймовірним провидцем, лідером, милосердним опікуном і джерелом натхнення для всіх нас. Він самовіддано присвятив своє життя служінню іншим, особливо тим, хто постраждав від лиха та війни. За свої 33 роки Піт досяг більше, ніж більшість із нас за все життя”, – зазначається в повідомленні на сайті організації.

Піт Рід надає допомогу цивільним на сході України. Фото: Інстаграм

Дружина Ріда, Алекс Поттер, написала в Instagram, що її чоловік не тільки жив заради свого обов’язку, але й, очевидно, загинув, рятуючи життя іншого члена команди.

Піт Рід народився у Нью-Джерсі, США. У вересні 2007 року, невдовзі після свого 18-річчя, вступив у Корпус морської піхоти Сполучених Штатів. Протягом наступних чотирьох років двічі був направлений в афганську провінцію Гільменд. Демобілізувався у вересні 2011-го.

Після того, як на його штат постраждав від урагану “Сенді” 2012 року, Рід почав працювати медиком та волонтером у гуманітарній організації Team Rubicon, яка спеціалізується на ліквідації наслідків стихійних лих і в складі якої волонтерять чимало американських ветеранів війська.

Надалі Піт волонтерив в Іраку, зокрема очолював медичні бригади під час битви за Мосул. Загалом його команда, організувавши пункти допомоги пораненим, надала допомогу понад 10 тисячам постраждалих внаслідок бойових дій.

В Іраку Рід познайомився з фоторепортеркою Алекс Поттер, з якою разом на початку 2017 року заснував некомерційну організацію Global Response Medicine, що займається наданням екстреної медичної допомоги у небезпечних районах.

Піт Рід із майбутньою дружиною Алекс Поттер в Іраку, 2017 рік

Протягом наступних кількох років Рід брав участь в операціях в Іраку, Ємені, Сирії та Польщі (ймовірно, йдеться про ситуацію з напливом нелегальних мігрантів через Білорусь восени 2021 року). За словами його дружини, він також відвідував школу парамедиків, яку закінчив у 2022-му.

Торік Піт із Алекс одружилися. Трохи згодом чоловік приєднався до Global Outreach Doctors, щоб надавати допомогу цивільному населенню під час російського вторгнення в Україну.

На початку січня 2023 року він вирушив в Україну за своїм останнім завданням. Він загинув 2 лютого в Бахмуті внаслідок обстрілу російських військ. Тоді ж обстрілу зазнала інша команда іноземних волонтерів, яка також займалася евакуацією цивільних. Поранення отримали двоє волонтерів з Норвегії.

Піт Рід – щонайменше шостий громадянин США, який загинув під час повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

Читайте також:
У Бахмуті внаслідок російського обстрілу отримали поранення двоє волонтерів з Норвегії

У боях за Бахмут загинув колишній “морський котик” зі США Деніел Свіфт

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна