Хороша новина – США надають Україні ракети GLSDB, що дістають до Бердянська. Погано, що їх довго чекати

У новому пакеті військової допомоги Сполучених Штатів Україні обсягом 2,2 млрд доларів, оголошеному 3 лютого, немає далекобійних ракет ATACMS, зате є крилаті бомби GLSDB з радіусом дії до 150 км. Таким чином, дальність снарядів на озброєнні ЗСУ зростає удвічі (порівняно з наявними снарядами GMLRS для HIMARS).

Надання ракет GLSDB (це малогабаритні високоточні боєприпаси, або ж Ground Launched Small Diameter Bomb) підтвердив речник Пентагону бригадний генерал Пат Райдер.

На брифінгу у Вашингтоні він сказав: “У рамках пакету ми надамо GLSDB Україні. Це дасть їм (українцям) здатність отримати більшу вогневу дальність та дозволить проводити операції із захисту своєї країни і повернути свої суверенні території, які окупувала Росія”, – сказав Райдер.

Отримання Україною влітку GMLRS та РСЗВ HIMARS, із дальністю дії до 80 км, помітно вплинуло на співвідношення сил на полі бою. Це мало наслідком “бавовну” на російських складах боєприпасів, інших ключових об’єктах та змусило окупантів міняти логістику і віддаляти арсенали на Херсонщині, Харківщині, Запоріжжі тощо.

Тепер же GLSDB дозволить нашій артилерії діставати до об’єктів ворога в таких районах, як Генічеськ, Джанкой, Армянськ, Яни Капу (Красноперекопськ), Мелітополь, Луганськ, можливо, навіть Бердянськ і Євпаторія. Високоточний вогонь по базах росіян на такій віддалі безумовно позитивно вплине на перебіг бойових дій для нас. Зокрема, так буде простіше перерізати “Кримський коридор” і вийти до Азовського узбережжя.

Однак під питанням – час, коли GLSDB будуть виготовлені, надійдуть Україні і зможуть бути застосовані проти російських окупантів?

Увечері 3 лютого сайт Пентагону оприлюднив два списки, що формують пакет допомоги на $2,2 млрд.

Очевидно, що йдеться про передачу GLSDB Україні за програмою USAI (Ініціатива сприяння безпеці України), це означає, що американська адміністрація замовляє це озброєння для України у виробника – Boeing та Saab, а не передає із наявних запасів збройних сил США.

Експерти вказують, що GLSDB ще не стоїть на озброєнні американської армії, і напевно доведеться почекати певний час, поки ці снаряди будуть виготовлені.

“Замовлення у виробника GLSDB цілком логічне, бо поки цих боєприпасів на озброєнні армії США, а також будь-якої іншої країни світу, просто немає. Фактично все, що зараз є у виробника – проєкт, перші тести якого пройшли ще сім років тому і з цього часу серійне виробництво GLSDB не розпочалося. Про готовність розпочати випуск Boeing та Saab повідомили ще у 2018 році після третього етапу випробувань, але клієнтів на цю розробку не було”, – писало видання Defende Express напередодні.

“Тому вкрай важливо розуміти, що це озброєння у будь-якому випадку не може бути передано “вже завтра”. Навіть попри те, що GLSDB є фактично поєднанням двох існуючих компонентів, а саме – двигуна від некерованого реактивного снаряда M26 та самої плануючої бомби SDB, питання розгортання серійного виробництва – відкрите”, – зазначає DE.

За оцінками західних аналітиків, першу партію з 24 одиниць GLSDB зможуть виробити за дев’ять місяців після підписання договору, ще 750 одиниць – до кінця 2024 року.

“Єдине можлива умова позитивного збігу обставин полягає у тому, що Boeing та Saab вже виготовили першу партію для потенційного покупця, яка зараз вже знаходиться на складі, але це може бути більш ніж оптимістичним припущенням”, – пише DE.

Що таке GLSDB

Бомба GLSDB

GLSDB (англ. Ground-Launched Small Diameter Bomb, дослівний переклад — Бомба малого діаметру наземного запуску) — малогабаритний високоточний боєприпас, фактично — крилата бомба.

Боєприпас може вражати цілі на відстані до 150 км. Він створений компанією Boeing спільно з компанією SAAB.

GLSDB поєднує в собі авіаційну бомбу малого діаметра GBU-39 (SDB) із ракетним двигуном M26.

Для наведення на ціль зброя використовує глобальну систему позиціонування (GPS) та інерціальну навігаційну систему. Існують інші версії GBU-39, зокрема із лазерним наведенням.

Бомба має “крила”, які розкладаються в повітрі, що істотно збільшує дальність ураження.

Може запускатися з уже наявних в Україні ракетних систем MLRS M270 чи HIMARS.

Бойові можливості GLSDB напряму зав’язані на її бойовий компонент у вигляді Small Diameter Bomb. Під цією назвою зараз у Boeing мають на увазі GBU-39/B вагою 130 кг, бойова частина якої складає 93 кг. Також декларується можливість пробиття цією бомбою до 1 метра залізобетону з відкладеною детонацією.

Читайте також:
США не бачать ознак нецільового використання американських коштів в Україні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна