США готують до передачі Україні далекобійні снаряди, – ЗМІ

Сполучені Штати готують військову допомогу Україні на суму понад 2 мільярди доларів, що, як очікується, вперше може включати снаряди більшої дальності – до 150 кілометрів.

Про це 31 січня пише Reuters із посиланням на американських чиновників.

Видання зазначає, що про допомогу буде оголошено наприкінці цього тижня.

Очікується, що новий пакет військової допомоги включатиме також допоміжне обладнання для систем протиповітряної оборони Patriot, високоточні боєприпаси та протитанкову зброю Javelin.

Одне з джерел Reuters повідомило, що частина пакета на суму 1,725 мільярда доларів надійде з фонду, відомого як Ініціатива сприяння безпеці України (USAI). Він дозволяє адміністрації президента Джо Байдена отримувати зброю з промисловості, а не з наявних запасів зброї у США.

Кошти USAI будуть спрямовані на закупівлю нової зброї – крилатої бомби GLSDB з радіусом дії 94 милі (до 150 км).

“Більша дальність польоту планерної бомби GLSDB може дозволити Україні вражати цінні військові об’єкти, які раніше були недосяжними, і допомогти їй продовжувати контратаки, підриваючи російську оборону в глибині її тилу”, – пише видання.

У той же час, зазначає Reuters, Сполучені Штати відхилили запити Києва на ракети ATACMS радіусом дії 185 миль (до 297 км).

GLSDB. Довідка

GLSDB (англ. Ground-Launched Small Diameter Bomb, дослівний переклад — Бомба малого діаметру наземного запуску) — малогабаритні високоточні боєприпаси, фактично — крилаті бомби.

GLSDB створені компанією Boeing спільно з компанією SAAB і перебувають у розробці з 2019 року.

GLSDB поєднує в собі авіаційну бомбу малого діаметра GBU-39 (SDB) із ракетним двигуном M26.

Боєприпас може вражати цілі на відстані до 150 км.

Для наведення на ціль зброя використовує глобальну систему позиціонування (GPS) та інерціальну навігаційну систему. Бомба має “крила”, які розкладаються в повітрі, що істотно збільшує дальність ураження.

Може запускатися з уже наявних в Україні ракетних систем MLRS-M270 чи HIMARS.

Читайте також:
США не бачать ознак нецільового використання американських коштів в Україні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна