Росія що два тижні відхиляє запит ООН на роботу за лінією фронту, – координаторка

Представники мережі Організації Об’єднаних Націй в Україні регулярно намагаються отримати дозволи на роботу за лінією фронту, однак російська сторона жодного разу не надала такий дозвіл.

Як передає “Новинарня“, про це розповіла координатор мережі ООН в Україні Деніз Браун на брифінгу в Києві у вівторок, 31 січня.

“Кожні два тижні я відправляю вербальну ноту Україні та Росії на перетин лінії фронту. Українська сторона щоразу дає згоду. Росія постійно каже “ні”. Тож ми (різні агентства мережі ООН – “Н”) не можемо нести відповідальність за те, що не працюємо з людьми з іншого боку лінії фронту”, – сказала Деніз Браун, відповідаючи на запитання журналістів.

Координаторка розповіла: “Коли я прокидаюся, мене непокоять два питання: як допомогти людям пережити зиму і як потрапити за лінію фронту”.

“Зрозуміло, нам дуже важко туди (на окуповані території) потрапити. Там багато людей, із якими потрібно працювати, зокрема люди похилого віку, які потребують допомоги, але не хочуть чи не можуть покидати свої місця проживання”, – зазначила координаторка мережі ООН.

При цьому Деніз Браун сказала, що їй відомо про скептичне ставлення українців до структур ООН, які обмежені у своїй діяльності в умовах війни.

Відповідаючи на запитання про доступ до українських військовополонених у колонії в Оленівці, що на окупованій території Донецької області, координаторка згадала зокрема про відповідне прохання генсека ООН Антоніу Гутерріша. Але і на це “не було відповіді від російської сторони”, сказала Браун.

Натомість як позитивний результат вона назвала допомогу ООН в організації місії МАГАТЕ на Запорізьку АЕС, що на окупованій території.

Координаторка мережі ООН в Україні Деніз Браун (у центрі) під час брифінгу для українських ЗМІ в Києві 31 січня 2023 року. Фото: ООН в Україні

Крім іншого, Деніз Браун розповіла журналістам, що ООН працює над продовженням чорноморської “зернової ініціативи”, і вона має бути повторно продовжена в березні 2023 року.

“Чорноморська зернова ініціатива не заблокована. І це надзвичайно важливо”, – сказала координаторка.

За її словами, в роботі “зернової угоди” є складнощі, але над ними триває робота. При цьому ініціатива” може робити більше”.

“Ми не можемо дозволити їй закінчитися…Повірте, ми не дозволимо припинення. Ми не можемо собі цього дозволити, і Україна не може”, – наголосила координаторка мережі ООН в Україні.

Нагадаємо, верховний комісар ООН у справах біженців відвідав схід та південь України і був вражений масштабом руйнувань.

Читайте також:
ООН підтверджує загибель 7110 цивільних людей під час війни РФ проти України

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна