МЗС викликає посла Угорщини після чергових заяв Орбана, який порівняв Україну з Афганістаном

Міністерство закордонних справ викличе посла Угорщини після чергових заяв угорського прем’єра Віктора Орбана з некоректними висловлюваннями адресу України.

Про це повідомив речник МЗС Олег Ніколенко.

“Чергове зневажливе висловлювання Віктора Орбана на адресу України. Такі заяви є категорично неприйнятними. Будапешт продовжує курс на свідоме руйнування угорсько-українських відносин, суттєво підважуючи можливість ведення подальшого діалогу між двома сусідніми країнами

До МЗС України буде викликаний посол Угорщини для відвертої розмови. Залишаємо за собою право вжиття й інших заходів реагування”, – наголосив Ніколенко.

26 січня прем’єр-міністр Угорщини Орбан під час зустрічі з журналістами у Будапешті виклав свою позицію щодо поточної ситуації російсько-української війни. Присутній на цій зустрічі редактор American Conservative Род Дрегер виклав основні тези Орбана, з яких випливає, що угорський прем’єр не вірить у перемогу України і порівнює її з Афганістаном.

Зокрема, прем’єр Угорщини порадив Заходу “зрозуміти, що Путін не може дозволити собі програти війну, і він її не програє”. Бо, мовляв, наступного року в Росії будуть вибори, і Путін не може піти на них як президент, який програв війну.

Також глава угорського уряду нагадав про великі виробничі потужності РФ і зауважив, що у війнах “росіяни традиційно слабші на початку, але пізніше їх неможливо зупинити”.

Крім того, за словами Орбана, Росія не може допустити присутності НАТО в Україні. При цьому “давно минув той час”, коли Росія могла б завоювати Україну і встановити в ній проросійський уряд.

“Якби Росія здобула швидку перемогу, це було б можливо, але зараз це безнадійно”, – зазначив угорський прем’єр-міністр.

Тому тепер мета Росії – перетворити Україну на некеровану руїну, щоб Захід “не міг заявити про неї як про приз”, вважає Орбан.

І, на його думку, росіяни вже досягли в цьому успіху, оскільки тепер “Україна, як Афганістан, є нічийною землею“.

За словами Орбана, на Заході не розуміють, що у війні в Україні час грає на користь Росії, оскільки та є величезною країною і може мобілізувати величезну армію, тоді як Україна цього зробити не може.

Тому, як вважає угорський прем’єр, не можна виключати пряму участь військ НАТО, “якщо майбутній весняний наступ росіян буде успішним”.

Сам Орбан виступає проти прямої участі західних військ у війні, оскільки “ніхто не вийде з цієї війни переможцем”.

Він також заявив, що “якщо українці перетнуть російський кордон із західною зброєю, майбутнє буде настільки яскравим, що Заходу доведеться одягнути сонцезахисні окуляри”.

Читайте також:
Орбан: Захід почав нову “холодну війну”, тому Угорщина має підтримувати відносини з його ворогами

Орбан заявив, що війна припиниться, щойно США перестануть надавати Україні зброю. В МЗС прокоментували

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.