Ліга вільних націй просить парламент Естонії засудити політику Москви щодо поневолених народів

Ліга вільних націй, яка об’єднує поневолені Москвою народи, звернулася до парламенту Естонії з проханням засудити дії РФ, спрямовані на порушення та обмеження політичних, громадянських, національних, релігійних та культурних прав представників поневолених народів у Росії.

Як повідомляє “Новинарня” з посиланням на пресслужбу ЛВН, автори звернення наводять численні факти переслідувань національних активістів російською владою.

Зокрема, йдеться про втручання в роботу представницьких органів народу ерзя, заборони в’їзду на територію РФ головному старійшині ерзян Сиресю Боляєню; створення паралельних національних представницьких органів, щоб перешкодити роботі представницьких органів народу ерзя; оголошення ерзянського національного прапора “екстремістським” та “незаконним”; переслідування національних активістів; незаконні обмеження свободи слова в Республіці Мордовія; обмеження вивчення ерзянської мови у школах до двох годин на тиждень та перетворення цього курсу на факультатив тощо.

“Ерзяни, як і будь-який інший поневолений Москвою народ, зараз переживають складний та драматичний період у своїй історії. Політика асиміляції супроводжується репресіями, насильницькою мобілізацією, повним витісненням наших мов з усіх сфер суспільного життя, тотальною цензурою. Росія намагається представити цю політику як природний процес, що розвивається сам собою. Нам важливо не лише довести, що це не так, а й отримати моральну підтримку від цивілізованих держав, таких як Естонія”, – пояснює мету звернення до Рійгікогу Естонії Сиресь Боляєнь.

Також автори звернення наводять цілу низку фактів, що ілюструють агресивну політику Москви щодо народів Північного Кавказу, Ідель-Уралу, Сибіру та інших регіонів.

Естонію просять посилити дипломатичний тиск на Російську Федерацію. Серед іншого – застосувати санкції щодо російських посадових осіб (губернаторів регіонів, прем’єр-міністрів тощо) задля припинення політики асиміляції поневолених народів. А також сприяти ухваленню на європейському та міжнародному рівні актів, що засуджують російську економічну, культурну та мовну політику і постійне порушення зобов’язань Росії перед автохтонними народами та національними республіками.

Читайте також:
“Клуб вільних націй” почав роботу із західними політиками з питання: що буде після РФ?

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна