Данія передає Україні 19 САУ CAESAR

Данія готова передати Україні 19 самохідних артилерійських установок CAESAR. Передача гаубиць супроводжуватиметься навчальним пакетом для українських військових.

Про це міністерство оборони Данії повідомило в четвер, 19 січня – напередодні зустрічі групи з питань військової підтримки України у Рамштайні.

“Це дуже велика і значна допомога. Ми постійно контактували з українцями щодо САУ CAESAR, зокрема, і я щасливий, що тепер ми отримали широку підтримку від парламенту Данії, щоб передати їх на боротьбу за свободу України. Немає сумнівів, що вона потрібна”, – сказав міністр оборони Якоб Еллеманн-Єнсен.

Таким чином, Данія передає Україні всі САУ “Цезар”, що стоять на озброєнні її армії.

Він зазначив, що переважна більшість парламентських партій підтримує цю пожертву.

“Данія була однією з найактивніших країн-донорів від початку війни в Україні. Ми повинні продовжувати бути такими”, – сказав міністр.

Еллеманн-Єнсен зауважив, що Данії важливо сьогодні знайти баланс між допомогою Україні й продовженням зміцнення своєї оборони для забезпечення данської безпеки.

Передача самохідних гаубиць призведе до затримки у розгортанні 1-ї данської бригади, через що Данія наразі розглядає можливість швидкого набуття нового озброєння.

САУ CAESAR. Довідка

CAESAR (CAmion Equipé d’un Système d’ARtillerie — “вантажівка, оснащена артилерійською системою”) — 155-мм самохідна артилерійська установка виробництва Франції, призначена для знищення живої сили, артилерійських батарей, дзотів, а також для забезпечення проходів у мінних полях і польових загородженнях. Розробка GIAT Industries. Серійно виробляється з 2007 року. В армію Франції було поставлено 72 одиниці.

Довжина ствола – 52 калібри. Возимий боєзапас – 18 снарядів. Скорострільність – 6 пострілів за хвилину. “Цезар” здатний використовувати всю номенклатуру натівських 155-мм артснарядів. В якості шасі САУ для французької армії використовується Renault Sherpa 5 6×6.

22 квітня уряд Франції вирішив передати Україні перші САУ “Цезар” калібром 155 мм. Йшлося про постачання 12 гаубиць із запасів французької армії.

25 травня головнокомандувач ЗС України Валерій Залужний повідомив, що наші артилеристи опанували гаубиці “Caesar” за 2-3 години. Їх роботу показали в мережі.

Працює САУ CAESAR. Фото: ГШ ЗСУ

Згодом голова МЗС Франції Катрін Колонна заявила, що уряд Франції продовжить передачу Україні 155-міліметрових самохідних артустановок CAESAR і надасть ще шість одиниць.

Читайте також:
“Чи бажаєте продовжити вогонь?” У мережі показали “космічний” інтерфейс гармати CAESAR ЗСУ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна