85% українців категорично проти будь-яких територіальних поступок, і цей показник зростає, – опитування

85% українців, опитаних у грудні, категорично проти будь-яких територіальних поступок Росії, навіть якщо війна при цьому триватиме довше.

Про це свідчать результати опитування Київського міжнародного інституту соціології.

І лише 8% респондентів вважають, що для досягнення миру і збереження незалежності можна відмовитися від деяких територій.

У КМІС зазначають, що у вересні неприпустимими жодні поступки територіями вважали 87% опитаних. Водночас соціологи наголошують, що різниця з поточним показником – у межах статистичної похибки, тобто фактично змін не відбулося.

При цьому зараз частка тих, хто не підтримує територіальні поступки, незначно, але вища за показник станом на травень 2022 року, коли проти поступок виступали 82%.

Проти будь-яких територіальних поступок агресору залишається абсолютна більшість населення в усіх регіонах України.

“Навіть серед жителів сходу, який зараз зазнає інтенсивних боїв, 80% проти поступок (готові на поступки – лише 9%), а серед жителів півдня – 82%“, — зазначають у КМІС.

За “мовною” ознакою погляди на ймовірність поступок територією фактично такі самі, тобто в кожній лінгвістичній групі цей показник значно перевищує дві третини: серед україномовних громадян категорично не приймають будь-які територіальні поступки Росії 89% опитаних, серед двомовних – 86%, серед російськомовних – 76%.

“Українці після 10 місяців жорстокої війни зберігають стійкість та відкидають наратив “потреби територіальних поступок для умиротворення агресора”. Аналіз суспільних настроїв у динаміці засвідчує, що всі ці численні атаки [Росії] ніяк не вплинули на готовність українців іти на компроміси”, — прокоментував результати опитування заступник директора КМІС Антон Грушецький.

Опитування було проведено методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера (computer-assistedtelephoneinterviews, CATI) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Було опитано 2005 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України (крім АР Крим).

Формально за звичайних обставин статистична похибка такої вибірки не перевищувала 2,4% для показників, близьких до 50%, 2,1% для показників, близьких до 25%, 1,5% — для показників, близьких до 10%, 1,1% — для показників, близьких до 5%.

Читайте також:
Головні події 2022-го і війна до переможного кінця: соціологи з’ясували думку українців

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна