Майже 60% опитаних у “Дії” хочуть святкувати Різдво 25 грудня

Майже 60% опитаних у “Дії” віддають перевагу святкуванню Різдва 25 грудня.

Про це у п’ятницю, 30 грудня, повідомив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

“Опитування Міністерства культури та інформаційної політики України та Мінцифри про дату святкування Різдва стало одним із наймасовіших. Понад 1,5 млн українців взяли в ньому участь. Це показує, що дійсно питання дати святкування Різдва є важливим для нас сьогодні”, – написав Ткаченко у фейсбуці.

За його словами, найбільше українців (58,99%) підтримали дату 25 грудня – 903 265 голосів.

25,48% опитаних підтримали дату 7 січня, 12,59% заявили, що їм підходять обидві дати, а 2,94% – сказали, що не святкують Різдво.

Читайте також:
Більшість українців уже святкує Різдво 25 грудня, – триває опитування в “Дії”

Контекст

У жовтні 2022 року Синод помісної Православної церкви України вперше офіційно дозволив проводити різдвяні богослужіння 25 грудня, якщо громада і настоятель храму виявлять таке бажання.

На вхідних дверях кафедрального Михайлівського Золотоверхого монастиря ПЦУ в Києві оголошення сповіщало, що відбудеться Різдвяне богослужіння – всенічне бдіння – 24 грудня, та святкова Божественна літургія 25 грудня. Однак не в головному храмі, а в трапезній церкві Івана Богослова.


Як відомо, Римо-Католицька церква, більшість протестантських церков, а також більшість православних церков світу (Грецька, Болгарська та ін.) святкують Різдво 25 грудня, за сучасним григоріанським чи новоюліанським календарем.

Офіційно ПЦУ, УГКЦ та Московський патріархат святкуватимуть Різдво Христове 7 січня – за юліанським календарем, тобто за “старим стилем”.

В Україні з 2017 року 25 грудня, як і 7 січня, є офіційним вихідним днем.

В останні роки в Україні почалася дискусія щодо перенесення дати святкування “православного” Різдва на 25 грудня. Рік у рік зростає число прихильників цієї ідеї, але воно ще менше 50%.

У 2019 році в Православній церкві України вперше відбувалося богослужіння на честь Різдва Христового 25 грудня, за новоюліанським календарем. Місцем його проведення став Свято-Троїцький кафедральний собор ПЦУ в Луцьку, організатором була Волинська єпархія ПЦУ. Однак центральне керівництво ПЦУ засудило такі дії волинян.

Напередодні Різдва 2021 року митрополит Київський та всієї України Епіфаній заявив, що сам підтримує перенесення свята Різдва на 25 грудня. Але, за його словами, до цього потрібно прийти поступово, орієнтовно за десять років.

Повномасштабне вторгнення Росії дещо прискорило бажання святкувати Різдво в іншу дату, ніж Московський патріархат, який виступає на підтримку агресії ЗС РФ в Україну.

Читайте також:
Уже 44% українців підтримують Різдво 25 грудня. ПЦУ призначила бдіння і літургію

Воїни ЗСУ святкують Різдво 25 грудня. ФОТО, ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна