Уже 44% українців підтримують Різдво 25 грудня. ПЦУ призначила бдіння і літургію

Кількість українців, які підтримують перенесення святкування Різдва з 7 січня на 25 грудня, за рік “значно” зросла і сягнула 44%.

Про це свідчать дані опитування, проведеного соціологічною групою “Рейтинг” у листопаді та опубліковані 19 грудня.

“За рік значно побільшало тих, хто підтримує ідею перенесення святкування Різдва на 25 грудня: з 26% до 44%.

Проти такої ідеї – 31% (у 2021 – 58%).

Ще 23% зазначили, що їм байдуже це питання, і 2% – не змогли відповісти”, – зазначають соціологи.

За їхніми даними, найбільше прихильників ідеї перенесення свята Різдва в календарі серед жителів Заходу України та Києва: більш ніж половина – підтримують цю ідею. Серед жителів Центру відносна більшість (44%) також не проти цієї ініціативи.

За спостереженням соціологів групи “Рейтинг”, також спостерігається значна підтримка ідеї перенесення святкування Різдва серед греко-католиків.

“Серед парафіян ПЦУ – таких майже половина (46%), при цьому третина з них проти такої ідеї.

Натомість серед жителів Півдня і Сходу відносна більшість не підтримують ідею перенесення дати святкування Різдва.

У віковому розрізі найбільше суперечностей спостерігається у старшій і середній вікових групах, де відносна більшість (більше ніж 40%) підтримують ідею з перенесенням дати, водночас також значна кількість (не менше від третини) – проти.

Серед молоді третина – за перенесення, третина – проти, і ще стільки зазначили, що їм це байдуже”, – сказано в пресрелізі.

Крім того, опитування показало, що за рік дещо зросла кількість тих, хто святкує Різдво лише 25 грудня (з 4% до 11%), і тих, хто відзначає його в обидві дати (з 18% до 25%).

Водночас більш як половина опитаних українців (55%) наразі будуть святкувати Різдво 7 січня. Але у 2021 році таких було аж 71%.

Соцопитування групи “Рейтинг” було проведене 20-21 листопада 2022 року.
Аудиторія: населення України віком від 18 років і старші в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу, а також територій, де на момент опитування відсутній український мобільний зв’язок. Результати зважені з використанням актуальних даних Державної служби статистики України. Вибірка репрезентативна за віком, статтю і типом поселення. Вибіркова сукупність: 1000 респондентів.
Метод опитування: CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing – телефонні інтерв’ю з використанням комп’ютера). На основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Помилка репрезентативності дослідження з довірчою імовірністю 0,95: не більше 3,1%.  

Контекст

У жовтні 2022 року Синод помісної Православної церкви України вперше офіційно дозволив проводити різдвяні богослужіння 25 грудня, якщо громада і настоятель храму виявлять таке бажання.

Наразі на вхідних дверях кафедрального Михайлівського Золотоверхого монастиря ПЦУ в Києві оголошення сповіщає, що відбудеться Різдвяне богослужіння – всенічне бдіння – 24 грудня, та святкова Божественна літургія 25 грудня. Однак не в головному храмі, а в трапезній церкві Івана Богослова.


Як відомо, Римо-Католицька церква, більшість протестантських церков, а також більшість православних церков світу (Грецька, Болгарська та ін.) святкують Різдво 25 грудня, за сучасним григоріанським чи новоюліанським календарем.

Офіційно ПЦУ, УГКЦ та Московський патріархат святкуватимуть Різдво Христове 7 січня – за юліанським календарем, тобто за “старим стилем”.

В Україні з 2017 року 25 грудня, як і 7 січня, є офіційним вихідним днем.

В останні роки в Україні почалася дискусія щодо перенесення дати святкування “православного” Різдва на 25 грудня. Рік у рік зростає число прихильників цієї ідеї, але воно ще менше 50%.

У 2019 році в Православній церкві України вперше відбувалося богослужіння на честь Різдва Христового 25 грудня, за новоюліанським календарем. Місцем його проведення став Свято-Троїцький кафедральний собор ПЦУ в Луцьку, організатором була Волинська єпархія ПЦУ. Однак центральне керівництво ПЦУ засудило такі дії волинян.

Напередодні Різдва 2021 року митрополит Київський та всієї України Епіфаній заявив, що сам підтримує перенесення свята Різдва на 25 грудня. Але, за його словами, до цього потрібно прийти поступово, орієнтовно за десять років.

Повномасштабне вторгнення Росії дещо прискорило бажання святкувати Різдво в іншу дату, ніж Московський патріархат, який виступає на підтримку агресії ЗС РФ в Україну.

Читайте також:
На в’їзді в Київ затримали харківського ієрея “УПЦ МП”, який славив Росію й лаяв “бандерівців”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна