Рада змінила святкові дні в Україні: плюс Різдво 25 грудня, мінус 2 травня

 

Верховна Рада встановила новий святковий день, що є неробочим – 25 грудня, Різдво Христове.
Як передає “Новинарня“, за відповідне рішення на ранковому засіданні 16 листопада проголосували 238 народних депутатів.

“Третій абзац першої та другий абзац частини другої статті 73 Кодексу законів про працю України (Відомості Верховної Ради УРСР, 1971 р., додаток до № 50, ст. 375) викласти в такій редакції: “25 грудня і 7 січня – Різдво Христове”.

Законопроект з цього приводу №5496 було внесено великою групою народних депутатів на чолі з Павлом Унгуряном (“Народний фронт”).

При цьому загальна кількість офіційних свят із неробочими днями в Україні залишилася незмінна – 11: замість двох вихідних 1-2 травня закон передбачає лише один – 1 травня, День праці (а не День міжнародної солідарності трудящих).
Відповідні зміни внесено до Кодексу законів про працю.

Як наголошував голова ВР Андрій Парубій, це є “європейська уніфікація”. Адже 2 травня не є вихідним навіть у Білорусі й Молдові.

Однак рішення було ухвалено не з першого разу.

Проти скасування вихідного 2 травня виступила фракція Радикальної партії.
Її лідер Олег Ляшко в коментарі журналістам заявив, що “в нас і так мало трудящих залишилося, всі хочуть бути начальниками”.

Спершу поправка щодо скасування вихідного 2 травня зібрала 201 голос народних депутатів (замість 226 необхідних), перше голосування за весь законопроект – 211 голосів.

Як констатував спікер Парубій, одні не хотіли скасовувати вихідний 2 травня, інші – приймати закон зі збільшенням кількості вихідних днів (і з 2 травня, і 25 грудня).

Після цього в залі почалася дискусія. На початку обговорення Віктор Пинзеник (БПП) наголосив, що збільшувати кількість вихідних неприпустимо, адже це негативно позначиться на економіці.

Проти “п’яних понеділків” і неробочого 2 травня висловився також Ігор Гринів (БПП).

Натомість його колега по фракції Анатолій Матвієнко дня заявив про неприпустимість офіційного вихідного 25 грудня, бо “ми православна держава”. “Не кидайте кістку Москві, не руйнуйте стабільність”, – сказав він, зазначивши, що зміну календаря має визначати Церква.

Співавторка законопроекту Ірина Подоляк (“Самопоміч”) неголосила, що йдеться не про визначення дати народження Христа, а про повагу до мільйонів громадян України католицького віросповідання.

Зрештою Олег Ляшко погодився на підхід, озвучений Андрієм Парубієм. Також більше голосів дала фракція БПП.

Новий перелік святкових неробочих днів України:

1 січня – Новий рік
7 січня – Різдво Христове
8 березня – Міжнародний жіночий день
змінна дата – Пасха (Великдень)
1 травня – День праці
9 травня – День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні
змінна дата – Трійця (+49 днів від Пасхи)
28 червня – День Конституції України
24 серпня – День незалежності України
14 жовтня – День захисника України
25 грудня – Різдво Христове

Зауваження

Є помилкою називати 25 грудня “католицьким Різдвом”, а 7 січня – “православним”.

Як відомо, Римо-католицька церква, більшість протестантських церков, а також частина православних церков, включаючи Константинопольську (крім Афону), Антіохійську, Александрійську, Кіпрську, Болгарську, Румунську, Албанську й Грецьку, святкують Різдво на 25 грудня.

Всі Українські православні церкви, Українська греко-католицька церква, Єрусалимська, Російська, Сербська, Грузинська, Чорногорська, Польська православні церкви, Афонські монастирі, Бесарабська митрополія Румунської православної церкви, а також багато Східних католицьких церков, Російська греко-католицька церква, російські старообрядці святкують Різдво 7 січня (що відповідає 25 грудня за старим Юліанським календарем).

Читайте також:
В’ятрович пояснив, які нові свята мають з’явитись, а які вихідні планують скасувати

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна