Суд у Франції відправив Жеваго під екстрадиційний арешт

Суд французького міста Шамбері виніс рішення про екстрадиційний арешт українського олігарха-втікача Костянтина Жеваго.

Про це в четвер, 29 грудня, повідомила пресслужба Державного бюро розслідувань у коментарі “Українській правді”.

Зазначається, що рішення було ухвалене 28 грудня.

Бізнесмен перебуватиме під арештом, поки правоохоронні органи Франції розглядають екстрадиційний запит України про його видачу.

Як писала “Новинарня“, 27 грудня поліція Франції затримала Жеваго на гірськолижному курорті Куршевель у Франції за запитом Державного бюро розслідувань.

Як інформувала “Новинарня“, 27 вересня 2019 року перша заступниця директора Державного бюро розслідувань Ольга Варченко заявила, що Жеваго перевіряли на причетність до злочинної схеми з розтрати та легалізації 2,5 млрд грн банку “Фінанси та кредит” і заочно вручили підозру.

За даними відомства, він є бенефіціарним власником банку. Під час досудового розслідування встановлено, що офшорна компанія у період 2007-2014 років відкрила кредитні лінії в іноземних банках.

Згодом між банком “Фінанси та кредит” та іноземними банками було укладено договори застави на суму понад 113 млн доларів, яким український банк поручався за офшорну компанію власними коштами, що були розміщені на кореспондентських рахунках в іноземних банках-кредиторах. У 2015 році за невиконання зобов’язань офшорною компанією за кредитними договорами іноземні банки стягнули з рахунків банку “Фінанси та кредит” 113 мільйонів доларів.
Заставу іноземні банки списали одразу після того, як банк “Фінанси та кредит” було оголошено неплатоспроможним.

Жеваго підозрюють за ч. 3 ст. 27, ч. 5 ст. 191 (організація розтрати чужого майна, яке перебувало у віданні службової особи, вчиненому за попередньою змовою групою осіб в особливо великих розмірах) та ч. 3 ст. 209 (легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом в особливо великих розмірах) Кримінального кодексу України.

У липні повідомили про підозру двом топ-менеджерам банку. Також у двох кримінальних провадженнях вже повідомлено про підозру сімом колишнім посадовцям фінустанови, четверо з яких зараз перебувають у міжнародному та державних розшуках.

9 жовтня Жеваго оголошували в розшук у справі про розтрату коштів банку “Фінанси і кредит”.

Пізніше Інтерпол оголосив Жеваго у міжнародний розшук.

Читайте також:
Суд повторно дозволив заарештувати екснардепа Костянтина Жеваго

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна