“Вагнерівці” Пригожина обматюкали начальника генштабу РФ Герасимова через брак снарядів. Що за цим стоїть

Юрій Бутусов
журналіст, головний редактор сайту “Цензор”

(FB)

Мегаскандал у військовому керівництві Росії: артилеристи “ПВК Вагнера” обматюкали начальника Генштабу ЗС РФ Герасимова через відсутність снарядів, а хазяїн ПВК Пригожин підтвердив справжність звернення і додав, що “змусить” Герасимова діяти.

Заява “Вагнера” записана на тлі порожніх снарядних ящиків до гаубиці на позиціях під Бахмутом, бойовики (ймовірно, зеки) лають вищого російського воєначальника Валерія Герасимова останніми словами, і, судячи з реакції Пригожина, діють за його вказівкою, впевнені у своїй безкарності.

Фейсбук не пропустить такий мат на адресу головнокомандувача ЗС РФ Герасимова, тому викладаю у своєму телеграм-каналі.

Російський олігарх Євгеній Пригожин на своєму каналі “Кепка Пригожина” офіційно підтвердив факт звернення, записав аудіоповідомлення, де сказав, що змусить зробити так, як він хоче, по суті прямо погрожуючи Герасимову. І сказав, що прокоментує власне ставлення до образ на адресу Герасимова на своєму відео.

На відео Пригожин показав, як зайшов до якогось бліндажа і тисне руки своїм бойовикам, тобто авторам відеообрази.

Що це все означає?

  1. У російській армії реальний снарядний голод для гаубичної артилерії калібру 152 і 122 мм, після вичерпання складів російська армія почала воювати лише тими снарядами, які випускає промисловість, але це невеликі обсяги для повномасштабної війни. За отримання снарядів іде гостра конкуренція, і генштаб ЗС РФ, звичайно, в першу чергу розподіляє снаряди для кадрових військ, а не для “Вагнера” або мобілізованих.
  2. Оскільки успіхи у війні вимірюються в політико-інформаційному домені, Пригожину гостро необхідна перемога, йому необхідно захопити Бахмут. Це дозволить йому показати, що боєздатність його приватної компанії набагато вища, ніж регулярної російської армії, і отримати додаткові ресурси, вплив, людей і фінанси.
  3. Між угрупованням Пригожина та Кадирова – власниками приватних армій – та угрупуванням міністра оборони Шойгу й начальника генштабу Герасимова йде непримиренна боротьба. Пригожин і Кадиров хотіли прибрати Шойгу і Герасимова й замінити своїми ставлениками. Пригожин сам хотів би обійняти посаду міністра оборони, а начальником генштабу він просуває командувача війни в Україні генерал-полковника Суровікіна.
    Конфлікт давній та непримиренний – фірми Пригожина неодноразово намагалися зайняти місце основного постачальника харчування для міноборони, але щоразу Шойгу відбивав ці спроби. Від захоплення Бахмута залежить доля багаторічної інтриги.
  4. А чи буде щодо Пригожина застосовуватися закон про кримінальну відповідальність за дискредитацію російської армії? Чи начальника генштабу РФ можна “опускати” без жодних наслідків? Російські генерали й офіцери вже багаторазово зазнавали публічних образ від Пригожина і Кадирова, проте МО РФ боїться навіть публічно захистити своїх командирів, вони залякані. Отже, ЗС РФ не зможуть під таким тиском провести якісні реформи управління у вищому керівництві.
  5. Росія втратила абсолютну перевагу у вогневій могутності, і тепер Україна має всі можливості, щоб створити на полі бою вогневу перевагу протягом найближчого року.

    Війна переходить на стадію протистояння промислових систем, кількість військ та стволів уже не має ключового значення.

    Зараз важливо, хто зуміє розширити постачання гаубичних снарядів та мінометних мін, хто більше боєприпасів здатний обрушити на ворога. У війні переможе більш ефективне оборонне планування та масове виробництво боєприпасів.
    Розгортання спільного виробництва в Європі та в Україні, завантаження замовленнями всіх закордонних виробників снарядів та мін, від США до Пакистану, дозволить Україні досягти переваги над російською оборонною промисловістю.
    У нас є доступ до всього світового ринку. Нам необхідно зробити виробництво снарядів та мін абсолютним пріоритетом оборонного планування.

Читайте також:
“Людина Суровікіна-Пригожина”: в РФ знов змінили командувача військ “Захід”, – ГУР

Генерал Лапін, імовірно, ще командувач ЦВО РФ, але вплив “яструбів” Кадирова й Пригожина зростає

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна