Генерал Лапін, імовірно, ще командувач ЦВО РФ, але вплив “яструбів” Кадирова й Пригожина зростає

Генерал Олександр Лапін, про відсторонення якого з поста командувача Центральним військовим округом РФ повідомила низка російських ЗМІ, станом на 30 жовтня залишається на цій посаді.

Це з’ясувала розслідувальна спільнота Informnapalm.

У звіті Інституту вивчення війни (ISW) йдеться про те, що підтверджень звільнення Лапіна наразі немає, “хоча такий варіант не виключається”. Як зазначають в ISW, раніше Кремль утримувався від обговорення змін у командуванні перед успішним українським контрнаступом у Лимані, після якого президент Росії Володимир Путін офіційно змінив командування Західним і Східним військовими округами РФ.

“Ймовірно, Путін публічно змінив командування цих угруповань, щоб зробити їх “цапами-відбувайлами” за невдачі російської армії в Харківській області та Лимані”, – зазначається у звіті.

Аналітики ISW також зазначають, що в будь-якому випадку поява інформації про звільнення Лапіна в росЗМІ та активне її обговорення так званими “військовими блогерами” в інтернеті свідчить про зростання впливу так званої “фракції яструбів” на чолі з лідером Чечні Рамзаном Кадировим і “хазяїном” ПВК “Вагнера” Євгенієм Пригожиним. Адже саме вони неодноразово жорстко критикували Лапіна за невдачі російських військ під Лиманом. І те, що витік такої інформації взагалі став можливий, – це саме їхня “заслуга”.

Тим часом розслідувачі Informnapalm зазначають, що в російських реєстрах генерал Лапін все ще зазначений як командувач Центрального військового округу росії.

“І з цієї посади його, ймовірно, поки знімати не збираються. Тобто він був усунений (тимчасово або назавжди) від управління військами саме в зоні бойових дій в Україні, а свою посаду командувача ЦВО поки що зберіг. Тож перемога Кадирова над Лапіним поки що формальна і не виключаємо “матч-реванш”, – припускає Informnapalm 30 жовтня.

Читайте також:
Путін намагається перекласти провину за провали на Харківщині, – ISW

Напередодні російський телеканал ЧДТРК “Грозний” повідомив, що командувача угруповання російських військ “Центр” у війні проти України генерал-полковника Олександра Лапіна відсторонили від посади.

Цю інформацію також нібито підтвердило російському сайту РБК “джерело, знайоме з цим кадровим рішенням”.

Водночас інші джерела стверджували, що Лапін “лише взяв відпустку, щоб підлікуватися в госпіталі”.

Останнім часом Лапіна активно критикував глава Чечні Кадиров, який на початку жовтня звинуватив генерала у здачі Лиману і назвав його “нездарою”. Зокрема, він стверджував, що Лапін не забезпечив необхідними засобами мобілізованих в армію РФ, а сам нібито “відсиджувався” в Луганську.

Два дні тому Кадиров поклав на генерал-полковника відповідальність за оборону ділянки на півночі Донецької області, де нещодавно стався прорив ЗСУ. Також у глави Чечні викликали питання отримання Лапіним звання Героя Росії за взяття Лисичанська, “в якому він навіть не був”.

Генерал-полковник Олександр Лапін (народився 1964 року) командує Центральним військовим округом РФ з 2017-го. До того очолював штаб російського угруповання в Сирії.

У 2012-2014 рр. був командувачем 20-ї гвардійської загальновійськової армії, до складу якої входить 53-тя зенітна ракетна бригада. На думку міжнародного слідства, з бази цієї бригади під Курськом на схід України доставили “Бук”, з якого 17 липня 2014 року був збитий малайзійський “Боїнг”.

Розслідувачі з Bellingcat згадували Лапіна у своїй доповіді про російських військових, які можуть бути відповідальними за збиття літака, зазначаючи, що “Бук” вирушив із бази ще наприкінці червня.

Однією з перших згадок Лапіна у ЗМІ після вторгнення Росії в Україну став сюжет телеканалу міноборони РФ “Звезда” про те, як Лапін “прямо на передовій” нагороджує військових, які “проявили мужність і героїзм під час звільнення населених пунктів у Чернігівській області”.

Генерал РФ Олександр Лапін нагороджує свого сина Дениса “за мужність і відвагу” під час окупації Чернігівщини. Скріншот з відео

Сюжет вийшов 29 березня, коли російські війська вже відступали з Чернігівщини та Київщини (протягом наступних кількох днів Росія повністю вивела свої війська з півночі України). Крім того, як з’ясувала Російська служба Бі-бі-сі, серед нагороджених Лапіним був його син – 36-річний підполковник, танкіст Денис Лапін.

Як писав російський телеграм-канал Sota, в жовтні Лапін особисто приставив до голови командира роти пістолет, вимагаючи повертатися на передову, звідки російські військовослужбовці відступили після жорсткого бою в районі Сватового (Луганщина).

Читайте також:
Командири військових угруповань РФ в Україні підпорядковані безпосередньо Путіну, – ISW

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна