“Людина Суровікіна-Пригожина”: в РФ знов змінили командувача військ “Захід”, – ГУР

У збройних силах РФ уже вп’яте від початку повномасштабного вторгнення в Україну змінився командувач західного військового округу.

Про це повідомляє Головне управління розвідки Міністерства оборони України.

“В окупаційній армії відбулась чергова ротація у вищому командуванні. З посади командувача військами західного воєнного округу було знято генерал-полковника Кузовльова Сергія Юрійовича, який встиг побути на цій посаді лише близько місяця. Натомість західний во ЗС РФ очолив генерал-лейтенант Нікіфоров Євген Валерійович“, – зазначається в повідомленні.

Раніше Нікіфоров обіймав посаду начальника штабу – першого заступника командувача військами східного військового округу. За даними розвідки, на сьогодні він перебуває в командному пункті угруповання військ “Захід” у Богучарі Воронезької області РФ.

Формальною причиною звільнення Кузовльова був названий провал підготовки наступу на Лиманському напрямку. “Втім, за фактом це прояв внутрішньополітичної боротьби у вищому керівництві РФ – людину з орбіти Шойгу-Герасимова змінюють на кандидата від групи Суровікіна-Пригожина“, – зазначили в розвідці.

Попередні командувачі західного во ЗС РФ:

  • генерал-полковник Олександр Журавльов – з листопада 2018 р. по липень 2022 р. (але фактично з квітня 2022 р. був відсторонений від виконання обов’язків);
  • генерал-лейтенант Андрій Сичовий – з липня по серпень 2022 р.;
  • генерал-лейтенант Роман Бердніков – з серпня по вересень 2022 р.;
  • генерал-полковник Сергій Кузовльов – з листопада по грудень 2022 р.

Хто такий Євгеній Нікіфоров

Євгенію Нікіфорову 52 роки.

За даними слідчих СБУ, оприлюдненими у 2019 році, саме він (на той час – командувач 58-ю армією ЗС РФ) віддав Дмитру Уткіну з “ПВК Вагнера” наказ на знищення 14 червня 2014 року українського транспортного літака Іл-76.

В березні-квітні 2015 року Євген Нікіфоров прийшов на заміну тому самому генералу Кузовльову як куратор від Росії у Луганській області, і отримав від нього перехідний позивний — “Тамбов”.

22 серпня 2016 року включений Генеральною прокуратурою України до списку з 18 осіб, яким повідомлено про підозру у вчиненні особливо тяжких злочинів проти основ національної безпеки України, миру та міжнародного правопорядку.

Профіль Нікіфорова є в базі “Миротворець”.

У 2021 році він командував угрупованням військ РФ у Сирії.

Читайте також:
Генерал Лапін, імовірно, ще командувач ЦВО РФ, але вплив “яструбів” Кадирова й Пригожина зростає

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна