Росіяни сповільнили наступ біля Бахмута, беруть паузу, – ISW

Аналітики американського Інституту вивчення війни констатують сповільнення наступу російських військ у районі Бахмута на Донеччині та припускають, що агресор ініціюватиме тактичну або оперативну паузу.

Про це йдеться у звіті ISW за 24 грудня.

Дослідники припускають, що швидкість просування російських військ у районі Бахмута, ймовірно, сповільнилася в останні дні, хоча ще зарано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення Бахмута досягнув кульмінації.

Російські військові блогери визнали, що українським силам у районі Бахмута вдалося дещо сповільнити темпи наступу армії РФ навколо Бахмута та навколишніх населених пунктів, а один із них стверджує, що українські сили відтіснили групи “вагнерівців” на позиції, які вони займали кілька днів тому.

Окупанти, ймовірно, намагатимуться підтримувати темпи своїх наступальних операцій у районі Бахмута, але можуть спробувати забезпечити тактичну або оперативну паузу, пише ISW.

Аналітики вважають, що обмежені особовий склад і кількість боєприпасів російських військ, імовірно, не дозволить їм підтримувати нинішні високі темпи наступальних операцій у районі Бахмута в найближчій перспективі.

На їхню думку, невпинний і витратний наступ Росії на Бахмут може також погіршити здатність Росії переслідувати довгострокові цілі на Донбасі.

Наразі, констатує ISW за підсумками 24 грудня, російські війська продовжували проводити наступальні операції навколо Бахмута та Авдіївки, а також обмежені контратаки з метою відновлення втрачених позицій на лінії Кремінна-Сватове.

У ранковому зведенні 25 грудня Генштаб ЗСУ повідомляв, що “ворог зосереджує зусилля на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському та Авдіївському напрямках. Не полишає спроб покращити тактичне положення на Куп’янському напрямку”.

“На Лиманському напрямку під вогневе ураження потрапили Макіївка, Площанка, Червонопопівка, Діброва на Луганщині, а також Терни Донецької області.
На Бахмутському напрямку противник обстріляв райони населених пунктів Спірне, Званівка, Берестове, Білогорівка, Веселе, Яковлівка, Соледар, Парасковіївка, Підгородне, Бахмут, Часів Яр, Опитне, Ступочки, Кліщіївка, Андріївка, Біла Гора, Олександро-Шультине, Диліївка, Клебан-Бик, Озарянівка, Північне та Нью-Йорк Донецької області.
На Авдіївському напрямку під вогневий вплив потрапили Веселе, Кам’янка, Авдіївка, Водяне, Первомайське, Невельське, Георгіївка, Мар’їнка та Новомихайлівка, що на Донеччині”, – ішлося в повідомленні.

Читайте також:
Під Бахмутом загинув режисер Олег Бобало, який воював у ЗСУ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна