Журналісти ідентифікували російських десантників із 234-го полку, які вбивали цивільних у Бучі

Журналісти ідентифікували десятки російських військовослужбовців 234-го десантно-штурмового полку, які вбивали цивільних у Бучі.

Про це йдеться в матеріалі американського видання The New York Times, оприлюдненому 22 грудня.

Ідеться про окупантів із підрозділу “234-й гвардійський Чорноморський ордена Кутузова ім. Олександра Невського десантно-штурмовий полк” повітрянодесантних військ (ВДВ) збройних сил Російської Федерації, пункт постійної дислокації — м. Псков. Входить до складу псковської 76-ї десантно-штурмової дивізії.

Розслідувачі проаналізували записи телефонних розмов, документи, інтерв’ю та тисячі годин відео, які показують, як російський десантний підрозділ убив десятки людей на вулиці Яблунській в окупованому місті Буча під Києвом у березні 2022 року.

Зокрема, окупанти відбирали мобільні телефони у жертв та одразу телефонували в Росію чи на російські телефонні номери.

Журналісти отримали від української влади базу даних усіх дзвінків і повідомлень, здійснених з Бучанського регіону в Росію протягом березня. У родичів загиблих розслідувачі збирали їхні номери телефонів і перевіряли, чи є вони в цій базі.

Виявилося, що російські солдати регулярно використовували телефони жертв для дзвінків в Росію, часто через кілька годин після їхнього вбивства.

Це зокрема Артем Колода, Віктор Рибніков, Денис Монахов, Олександр Попов, Олександр Агєєв, Володимир Васильєв, Дмитро Антонніков, Андрій Латинін, Сергій Малишев, Владичлав Очиргоряєв, Анатолій Жиров, Євгеній Домрачов, Ілля Сабуров, Андрій Дмитрієнко, Олексій Вишневський та інші.

Журналісти поговорили з окупантами і їхніми родичами. Двоє з них підтвердили, що вони служили у 234-му полку і були в Бучі.

Керував операціями російського десантного підрозділу в Бучі командир 234-го полку полковник Артем Городілов. Це також підтвердили російські військові, що були там.

Як пишу NYT, є й інші докази, які свідчать про те, що чинили звірства в Бучі російські десантники із 234-го полку.

Це видно, зокрема, із символіки, яку окупанти намагалися приховати на військовій техніці, залишеній у Бучі документації та особистих записів росіян.

Так, на одному з паперових записів вказаний номер військової частини псковських десантників – в/ч 74268. Також після себе окупанти залишили нарукавні знаки полку.

Загалом журналісти ідентифікували 22 солдатів та офіцерів із 234-го десантно-штурмового полку.

Також журналістам вдалося ідентифікувати тіла 36 жертв росіян на вулиці Яблонській. Вони опублікували карту з місцями розташування виявлених тіл.

Не можна бути певними, що саме ідентифіковані солдати вбили тих чи інших людей у Бучі, проте про перебування 234-го полку в Україні свідчать і інші дані.

Зокрема, перед вторгненням Городілов перебував у Білорусі серед російських військових. Схожого на Городілова командира також фіксували у Бучі. Він із двома охоронцями ходив по вулицях міста біля тіл цивільних українців.

Артем Городілов (праворуч) у Білорусі перед вторгненням

Після деокупації Київщини, коли звірства окупантів в Бучі стали очевидними, 8 квітня Городілова та інших російських негідників нагородили “орденами мужності”.

234-й полк входить до складу 76-ї гвардійської десантно-штурмової дивізії, яку Офіс генпрокурора України підозрює у звірствах в Бучі.

Нагадаємо, ще у квітні прокуратура ідентифікувала 10 росіян, які катували людей у Бучі.

Читайте також:
СБУ ідентифікувала ще 8 окупантів-мародерів, що відправляли крадене з Бучі через Білорусь

“Як прийшли, бл***, так на той світ і ушли!” Дід Валентин, який зупинив колону ворога в Бучі, знову в строю

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.