Результат візиту Зеленського до США: Вашингтон підтримав “формулу миру” без здачі окупованих територій, – ЗМІ

Крім надання нових пакетів військової допомоги, зокрема ЗРК Patriot, позитивним результатом візиту президента Володимира Зеленського до США 21 грудня став той факт, що Вашингтон підтримав український план закінчення війни – без територіальних поступок Росії. Хоча до останнього радник Байдена Салліван схиляв під час візиту до Києва в листопаді.

Про це пишуть “Європейська правда” та Washington Post.

“У питанні завершення війни, як і в ситуації з Patriot, США останнім часом демонстрували дуже позитивні зміни, а візит Зеленського їх закріпив”, – пише редактор “ЄП” Сергій Сидоренко.

“Наразі, на відміну від серпня-вересня, немає жодних підстав говорити про те, що США підштовхують Україну до “важких компромісів” у переговорах із Росією. Понад те, Зеленський заявив під час візиту, що Байден схвалив його підхід: жодного миру до того, коли Росія повністю забереться з української землі. Включно із Кримом”, – зазначено в статті “Європравди”.

Видання звертає увагу на те, що після того, як Зеленський полетів із Вашингтона, ця інформація потрапила від поінформованих джерел до американських ЗМІ.

За даними Washington Post, США пропонували Україні три різні моделі закінчення війни в Україні, і дві з них, які передбачають, що Крим лишається під окупацією, Володимир Зеленський “категорично відкинув”.

“ЄП” пише: “Найголовніше – те, що Байден із цим публічно погодився, знову заявивши ЗМІ після зустрічі, що США підтримують ті обриси перемоги, до яких прагнутиме Україна. Не менш вагомим є те, що Байден публічно визнав також, що вважає у принципі неможливими переговори з РФ у тому вигляді, про який просить Москва – вже зараз, коли Україна ще продовжує контрнаступ та звільнення своїх територій. Ці пропозиції не є щирими, бо “Путін не планує зупиняти війну проти України”, – пояснив президент США”.

За кілька годин після президентської зустрічі у виступі в Конгресі Володимир Зеленський уточнив домовленості. За його словами, Байден дав згоду на підтримку українського “мирного плану” з 10 пунктів, який безальтернативно передбачає деокупацію всієї території України як умови для завершення війни.

“Україна вже дала відповідні пропозиції, і щойно я обговорював їх із президентом Байденом – нашу формулу миру. Десять пунктів, які можна й треба реалізувати заради нашої спільної безпеки, гарантованої на десятиліття вперед. І саміт, який можна провести, – я радий відзначити сьогодні, що президент Байден підтримав цю нашу ініціативу”, – заявив Зеленський.

При цьому, зазначає видання, два президенти у Вашингтоні погодилися: навіть цей план передбачає неуникні переговори з лідером РФ Путіним – для узгодження умов миру, але після деокупації.

“Путін програє. Ми з Зеленським разом зробимо все, щоби цей хлопець не переміг, – заявив Джо Байден і додав: Немає заміни тому, щоби сідати один навпроти одного і дивитися в очі. Чи це друг, чи це ворог”.

У свою чергу Washington Post деталізує “три різні моделі того, як може виглядати закінчення війни шляхом переговорів, кожна з яких має прихильників в адміністрації” Байдена.

Одна з них, яка є частиною мирного плану, запропонованого Зеленським минулого місяця, включає виведення російських військ з усієї української території, яку вони зараз займають, включаючи Крим і райони східного Донбасу, які вони захопили у 2014 році.

Другий рівень – це відведення військ на лінії 2014 року.

Третій рівень – виведення російських військ включно з Донбасом, але не Кримом.

“Останні два варіанти Зеленський чітко дав зрозуміти, що не підтримає, зазначивши, що мир може настати лише тоді, коли російські окупанти відійдуть з усієї окупованої території”, – пише WP.

Високопоставлений чиновник США розповів виданню, що під час особистої зустрічі Байден хотів почути “поточні думки Зеленського про те, як це має виглядати”, але визнав, що “це свого роду академічна дискусія на даний момент”, оскільки немає ніяких ознак того, що Росія зацікавлена в розмові. Адже “Росія намагається виграти час” після того, як вона не змогла протистояти українським контрнаступам.

Незважаючи на внутрішні суперечки в Кремлі щодо тактики, американські офіційні особи вказують, що Москва не має серйозних пропозицій щодо виведення своїх військ і прагнення до миру.

Коментуючи візит Зеленського, високопоставлений чиновник адміністрації США для “Вашингтон пост” зазначив, що було важливо, щоб український президент використав свою “особисту харизму”, щоб переконати законодавців США “в тому, що це дійсно боротьба за демократію”.

Читайте також:
Історичний візит, справедливий мир і втрата суб’єктності Путіна: що казали Байден і Зеленський на пресконференції

Водночас, на тлі демонстрації єдності, Зеленський і Байден розходяться в поглядах на деякі військові потреби України. Зокрема, український президент і його радники продовжують наполягати на наданні Вашингтоном сучасного озброєння, яке Білий дім ще не надає. Ідеться зокрема про далекобійні ракети ATACMS.

При цьому “Європравда” бачить “між рядків” одним із підсумків візиту Зеленського наближення адміністрації до надання Україні сучасних танків – або американських “Абрамсів”, або лобіювання передачі німецьких “Леопардів”.

“Джо Байден після зустрічі із Зеленським несподівано виступив у ролі “танкового лобіста”. Ще на початку пресконференції він взявся нагадати усім, що Україна вже отримала від союзників 2000 одиниць бронетехніки, включно з танками, щоправда, менш сучасними, ніж “Леопарди”.
А наприкінці, відповідаючи на те саме запитання про ATACMS, додав, що США працюють над тим, щоб інші держави (не згадуючи конкретно про жодну) надали більше танків Україні. “Ми вже працюємо з партнерами над тим, щоб Україна отримала танки та іншу броню”, – заявив він, виправдовуючи непостачання окремих видів зброї з боку США”, – пише “ЄП”.

“Вашингтон пост” має іншу думку: “Для самого Зеленського мета була зосереджена на закликах про надання більш потужного озброєння для посилення здатності України розпочати великі наступальні операції проти укріплених російських сил в наступному році. Проте було мало ознак того, що йому це вдалося, принаймні в короткостроковій перспективі. Представники американського оборонного відомства заявили, що Україна вже має достатньо танків, а американські Abrams занадто складні в обслуговуванні і експлуатації.
На питання про ракети, які дозволять українським силам вражати цілі на території Росії, Байден попередив, що така зброя може зруйнувати єдність НАТО в підтримці України”.

Читайте також:
По дорозі зі США Зеленський зустрівся ще й із Дудою. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна