Історичний візит, справедливий мир і втрата суб’єктності Путіна: що казали Байден і Зеленський на пресконференції

Україна переможе у розв’язаній Росією війні, Сполучені Штати їй у цьому допоможуть, і хоча без переговорів із РФ не обійтися, вони мають відбуватися після перемоги українського війська на полі бою і з позицій “справедливого миру”, що означає: жодних поступок у питанні територіальної цілісності та суверенітету нашої держави.

Ну а лідер РФ Володимир Путін – більше не суб’єкт цивілізованого світу, і він сам усе зробив для того, щоб таким стати.

Такими є короткі підсумки брифінгу Джо Байдена та Володимира Зеленського після їхньої “історичної зустрічі” в Білому домі.

Про що іще говорили президенти США та України на пресконференції після зустрічі в Білому домі:

Що сказав Джо Байден

Президент США висловив переконання, що президент РФ Володимир Путін не має наміру домовлятися з Україною про мир – навпаки, Росія продовжуватиме агресію:

Путін не має наміру зупиняти цю війну. І США хочуть підтримувати здатність України продовжувати захищати свою державу від російської агресії, доки вона триває”.

Байден також наголосив, що Путін не налаштований на пошук миру, то той час як Україна та Зеленський “прагнуть миру”. Через це, щоб підтримати прагнення України, США готуються надати нашій державі додаткову допомогу. “Я з нетерпінням очікую можливість підписати пакет допомоги на 45 мільярдів доларів“, – наголосив Байден.

Водночас він висловив переконання, що без переговорів із Путіним не обійтися. Адже незалежно від того, чи вважаєш ти певного іноземного лідера ворогом, “діалог все одно лишається основою міжнародної політики”:

“Вся політика – персональна. Вона про те, щоб дивитися в очі. Немає заміни тому, щоби сідати один проти одного і дивитися в очі. Чи це друг, чи це ворог”.

При цьому Байден висловив упевненість у тому, що Путін програє у війні. Ознакою цього президент США вважає, зокрема, перехід Росії до ударів по цивільних об’єктах.

“Він програє. Ми з Зеленським разом зробимо все, щоб цей хлопець не переміг”, – зауважив президент США.

Байден також нагадав, що Вашингтон надав уже багато допомоги Україні. “І ми робили це не самі. Від самого початку Сполучені Штати закликали союзників з усього світу допомогти Україні й накласти безпрецедентні – наголошу на цьому слові – санкції та експортний контроль, ускладнивши для Кремля ведення цієї жорстокої війни.

Понад 50 держав зобов’язались передати майже 2000 одиниць танків та іншої військової техніки, понад 800 артилерійських систем, понад два мільйони артилерійських снарядів і понад 50 сучасних реактивних систем залпового вогню… Разом ми надали мільярди доларів фінансової підтримки, щоб уряд України міг і далі надавати послуги”, – додав Байден.

Він висловив переконання, що підтримка союзниками України не зміниться на тлі повномасштабного російського вторгнення.

“Я ніколи не бачив, щоб НАТО і ЄС були раніше настільки ж об’єднані, й не бачу жодних ознак того, що це зміниться. Ми знаємо, що на кону. Особливо [добре це знають]  європейські країни”, – зауважив американський президент.

Байден нагадав, що з часів Другої світової війни світ іще не був свідком такого масштабного вторгнення однієї країни в іншу.

“Путін думав, що послабить НАТО, натомість – зміцнив НАТО. Я колись казав, що він хотів би, аби Європа була розділена. А він призвів до більш об’єднаної Європи, а Швеція і Фінляндія приєднуються [до НАТО]”, – наголосив Байден.

Він також запевнив, що поділяє бачення справедливого миру із Зеленським.

“Ми поділяємо одне й те ж бачення. Вільна, незалежна, безпечна Україна, що процвітає, – ось бачення [справедливого миру].

Ми обоє хочемо, щоб війна закінчилась. Вона може завершитись за день, якщо Путіну вистачить гідності зробити правильну річ і вивести війська. Але цього не станеться, не станеться зараз“, – зазначив Байден.

Він додав, що США і союзники продовжать допомагати Україні досягати успіхів на полі бою, щоб переговори з росіянами наша держава вела після здобуття воєнної перемоги.

При цьому на запитання, чи не варто Вашингтону одразу дати Україні всю зброю, про яку вона просить для завершення війни з Росією, зокрема “далекобійні” ракети ATACMS, Байден спершу пожартував, показавши на Зеленського: “Цей хлопець скаже – так”.

Водночас серйозно президент США зазначив, що не Вашингтон не може задовольнити всі запити України щодо зброї, бо це може призвести до розколу між західними союзниками.

“Ви питаєте: чому не дати Україні все, що можна дати? Дві причини. По-перше, є цілий Альянс, для якого вкрай важливо бути на боці України. Ідея, що ми дамо Україні озброєння, яке кардинально відрізняється від того, що вона вже отримує, може призвести до розколу НАТО і Європейського Союзу, та й решти світу.

А по-друге, нагадаю, я витратив кількасот годин часу, особисто спілкуючись із європейськими союзниками, главами європейських держав і пояснюючи, чому в їхніх переважних інтересах – продовження підтримки України. Вони чудово це розуміють, але не збираються воювати з Росією, розпочинати Третю світову війну.

І думаю, її можна уникнути, якщо гарантувати, що Україна досягне успіху на полі бою”,

– додав Байден.

Президенти України та США Володимир Зеленський і Джо Байден під час зустрічі в Білому домі. Вашингтон, 21 грудня 2022 року

Що сказав Володимир Зеленський

Президент України пояснив, що для України означає справедливий мир, якого ми прагнемо досягти:

“Справедливий мир – це жодних компромісів щодо нашої землі, територіальної цілісності, нашого суверенітету. Це найголовніше. І відшкодування всіх тих збитків, яких завдала російська агресія”.

Зеленський назвав свій візит до Вашингтона історичним.

“Цей візит у Сполучені Штати Америки став дійсно історичним для України, для наших відносин із Америкою і для американського лідерства.

За 300 днів цієї війни ми розпочали новий етап у взаєминах України та США. Ми вийшли на рівень реального союзництва, яке на 100% наповнене реальним змістом. Я сьогодні відчув це на всіх моїх зустрічах, на всіх наших переговорах”, – підкреслив глава Української держави.

Зеленський подякував за двопалатну підтримку у Конгресі США і висловив сподівання, що й надалі обидві палати будуть підтримувати Україну, попри зміни в Конгресі.

Він наголосив, що головне питання усіх його переговорів у Вашингтоні – “зміцнення України, наступний рік, наш рух до перемоги у війні за незалежність”.

Президент подякував за новий пакет допомоги майже на 2 мільярди доларів, який включає ракетний комплекс Patriot, та за підтримку на наступний рік:

“Маємо чітке розуміння, як будуть посилені наші оборонні спроможності в найближчі місяці. І я за це дуже вдячний президенту Байдену”.

А на запитання, який меседж він хотів би відправити президенту Росії Володимиру Путіну, Зеленський чітко дав зрозуміти, що жодних “меседжів” цьому, цензурно висловлюючись, нелюду відправляти не буде.

“Який меседж може бути йому після того, як він отруїв наше цивільне життя, спокійне життя?

Для чого людині з хворим відношенням до світу, абсолютно неадекватним… Яка всім брехала, ще у 2019 році переконуючи, що ніколи не буде повномасштабної війни. Для чого йому відправляти меседжі?

Це він сьогодні повинен бути зацікавлений, щоб світ на нього звертав увагу. Він більше не є суб’єктом цивілізованого людства.

І це він повинен бути зацікавлений, щоб зберегти хоч щось від культури й історії його народу та його держави”.

Пресконференція президентів України та США
Відео:

Читайте також:
Байден прийняв Зеленського в Білому домі, надавши урядовий літак США. ФОТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна