Рада ухвалила закон “Про медіа”, потрібний для вступу в ЄС

Верховна Рада на своєму засіданні у вівторок, 13 грудня, ухвалила новий закон “Про медіа” в другому читанні і в цілому.

Відповідний законопроєкт №2693-д підтримали 299 нардепів, повідомив народний депутат від фракції “Голос” Ярослав Железняк.

За його словами, документ ухвалили з компромісними позиціями:

  1. Врегулювання статусу каналу “Рада” (канал має забезпечувати трансляцію засідань Парламенту, а у час воєнного стану і обмеження прямих трансляцій канал викладає записи у день проведення пленарного засідання).
  2. Вилучені норми щодо виборчого законодавства.

Зокрема, від фракції  “Слуга народу” законопроєкт підтримали 195 нардепів, “Європейська солідарність” – 18, “Батьківщина” – 9, “Платформа за життя” – 15, “За майбутнє” – 11, “Голос” – 14, “Довіра” – 15, “Відновлення України” – 12, позафракційні – 10.

 

Ухвалення цього закону є однією з вимог для вступу України в Євросоюз.

Представництво Євросоюзу в Україні на початку листопада повідомило, що була надана попередня неофіційна оцінка стосовно погодження законопроєкту “Про медіа”  Директивою про аудіовізуальні медіа-послуги (AVMSD), щоб допомогти українській владі розробити та погодити таке законодавство з нормами ЄС щодо аудіовізуальних медіа.

Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики 6 грудня рекомендував Верховній Раді підтримати законопроєкт “Про медіа” в другому читанні і в цілому.

У повторному першому читанні парламент підтримав цей проєкт 30 серпня.

Напередодні низка народних депутатів звернулися до голови ВР Руслана Стефанчука із закликом зняти документ із найближчого пленарного засідання. На думку 34 нардепів, серед яких були представники п’яти фракцій та позафракційні, в оновленому документі були “небезпеки розмінування культурного кордону з Росією”.

Читайте також:
Рада ухвалила закон про нацменшини, потрібний для руху до ЄС

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна