Рада ухвалила закон про нацменшини, потрібний для руху до ЄС

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт №8224 про національні меншини (спільноти) України, який є однією з вимог для руху України до Європейського Союзу.

Про це у вівторок, 13 грудня, повідомив народний депутат Ярослав Железняк (“Голос”) у телеграмі.

За документ проголосували 324 народні депутати.

У листопаді, оцінюючи цей законопроєкт, експерти “Європейської правди” назвали його “нестандартним”.

“Цей документ, нібито доопрацьований з урахуванням попередніх коментарів з боку ЄС, хотіли винести на голосування у вересні, проте на заклик експертної спільноти вирішили дочекатися висновку “європейських партнерів”: голова ВР оголосив про його передачу до Єврокомісії та Ради Європи, висновки яких станом на кінець жовтня не надходили.

Утім, у Венеційській комісії, яка є ключовою інституцією Ради Європи для цього законопроєкту, його не отримали, і не зовсім зрозуміло, чого очікують парламент та розробники проєкту.

Застереження профільних експертів лишаються незмінними: у законопроєкті “Про національні спільноти” є елементи звуження прав, неусталена термінологія, що відсутня у Конституції та інших законодавчих актах (“національні спільноти”)” – ішлося в публікації.

Перед тим, 1 листопада, голова Верховної Ради Руслан Стефанчук анонсував отримання від європейських партнерів висновки щодо законопроєктів про медіа та національні спільноти, ухвалення яких є серед вимог продовження діалогу з ЄС щодо вступу.

Про що закон

Згідно з пояснювальною запискою, закон закріплює визначення “національні меншини (спільноти)”, їхні права, свободи та обов’язки, а також особливості відповідної державної політики.

Крім того, на законодавчому рівні вперше закріплюються повноваження центрального органу виконавчої влади, що здійснює державну політику у сфері захисту прав та свобод людей, які належать до національних меншин (спільнот).

Документ передбачає створення консультативно-дорадчих органів при органах виконавчої влади різних рівнів, а також центрів національностей в обласних центрах або визначених населених пунктах. Також окремо регламентується питання міжнародного співробітництва та закордонних зв’язків національних меншин (спільнот).

Законопроєкт про національні меншини є однією з вимог Єврокомісії для підтвердження руху України до ЄС.

Читайте також:
Сприятиме захисту суверенітету: на Банковій обговорили закон про нацменшини

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна