У Шепетівці на Хмельниччині демонтували пам’ятник комуністу Островському

У Шепетівці на Хмельниччині провели демонтаж пам’ятника комуністичному діячеві та письменникові Миколі Островському.

Про це повідомив голова Хмельницької обласної державної адміністрації Сергій Гамалій у четвер, 30 листопада.

“Нації, які забувають про своє минуле, не мають майбутнього. Тому нашу історію пам’ятаємо, робимо висновки, але символів комуністичного минулого позбуваємося.Сьогодні пам’ятник Миколі Островському, що у Шепетівці, готуємо в дорогу на “вічне” збереження”, – каже Гамалій.

Він опублікував відео, як пам’ятнику “знімають” голову.

Раніше пам’ятник Миколі Островському вважався пам’яткою монументального мистецтва місцевого значення, однак згодом Мінкульт виключив монумент з переліку, що дозволило демонтувати його.

Місцева влада планувала передати Островського львівському “Музею терору”.

Більшовик Микола Островський відомий своїми романами “Як гартувалася сталь” та “Народжені бурею”. У творах письменник дискредитував національно-визвольну боротьбу українців та звинувачував борців за незалежність України в антисемітизмі.
Він був чекістом і бригадним комісаром політуправління Червоної армії, учасником встановлення окупаційної радянської влади в Україні та боротьби проти українського повстанського руху.
У Шепетівці автор “Павки Корчагіна” був секретарем окружкому комсомолу (у 1924 році).

Читайте також:
В Ізмаїлі демонтовують пам’ятник Суворову

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна