“Участь Макрона неможлива”: Азербайджан скасував переговори з Вірменією

Азербайджан проти того, щоб Франція брала участь у мирних переговорах із Вірменією і скасував чотиристоронню зустріч із президентом Франції і главою Європейської ради у Брюсселі 7 грудня.

Про це в п’ятницю, 25 листопада, інформує Reuters.

Президент Азербайджану Ільхам Алієв заявив, що президент Франції Еммануель Макрон “атакував” і “образив” Баку і не повинен виступати як посередник.

Наприкінці вересня було досягнуто угоди про припинення вогню між Азербайджаном і Вірменією, а минулого місяця в Празі дві країни домовилися про те, що на їхньому кордоні буде створено цивільну місію ЄС.

Але, виступаючи в нині, Алієв звинуватив прем’єр-міністра Вірменії Нікола Пашиняна у спробі зірвати наступний етап переговорів, наполягаючи на тому, що Франція має бути посередником.

“Макрон… атакував Азербайджан і звинуватив нас у тому, чого ми не робили”, – сказав Алієв, виступаючи англійською мовою на конференції з міжнародними представниками в Баку.

Він сказав, що французький лідер зайняв “антиазербайджанську позицію” і “ображає” Баку.

“Ясно, що за таких обставин, із таким ставленням Франція не може бути частиною мирного процесу між Азербайджаном і Вірменією”, – наголосив він.

Міністерство закордонних справ Вірменії заявило, що хоче зберегти “празький формат” обговорень, у якому брали участь Макрон і голова Європейської ради Шарль Мішель.

Прессекретар заявив, що твердження Азербайджану про те, що Єреван намагається зірвати мирні переговори, “не має нічого спільного з реальністю”.

Макрон водночас звинуватив Росію в розпалюванні напруженості між Баку і Єреваном, а також підтвердив свою підтримку суверенітету Вірменії в телефонних розмовах із Пашиняном.

Читайте також:
Вірменія, Азербайджан та Євросоюз розміщують цивільну місію ЄС на кордоні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна