РФ уже витратила на війну чверть річного бюджету, наступного року буде складно, – Forbes

За розрахунками Forbes, за дев’ять місяців повномасштабного вторгнення Росія витратила на війну проти України 82 млрд доларів — це чверть її бюджету за 2021 рік. Наступного року «рахунок за війну» може стати для РФ надто високим.

Про це йдеться в матеріалі Forbes.

Оцінка у 82 млрд доларів включає безпосередні витрати, які необхідні для підтримки військових дій, та не включає стабільні видатки на оборону або втрати, пов’язані з економікою. 

Так, РФ уже витратила на військові дії чверть торішніх доходів, які складали 340 млрд доларів. 

Найбільшими статтями витрат стали забезпечення армії ($28,7 млрд), втрачена техніка ($20,8 млрд) і зарплата військовим ($15,6 млрд). З-поміж витрат на забезпечення війська найбільше коштували ракети — $14,1 млрд. 

По Україні окупанти випустили понад 4 тисячі ракет, середня вартість однієї складає 3 млн доларів.

“Якщо навесні такі витрати могли виглядати цілком прийнятними, зважаючи, що РФ отримувала за нафту і газ близько 1 млрд євро на день, то зараз ситуація інша”, — зазначає видання.

Доходи федерального бюджету РФ від експорту нафти і газу знижуються. Росія вже втратила більшу частину європейського газового ринку після зупинки постачання через «Північний потік». А з грудня почнуть діяти санкції щодо російської нафти.

Тим часом війна вимагає більше грошей, вказує Forbes. За даними видання, восени вартість витрат на війну для РФ зросла вдвічі і зараз вторгнення потребує щонайменше 10 млрд доларів на місяць.

Читайте також:
Російсько-американські фінансові відносини досягли найнижчої точки з часів холодної війни, – аналіз

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна