Російсько-американські фінансові відносини досягли найнижчої точки з часів холодної війни, – аналіз

Від часу розпаду СРСР Росія не стикалася з економічним потрясінням такого обсягу, який спровокували нові санкції США після її повномасштабного вторгнення в Україну у 2022 році. Російсько-американські фінансові відносини досягли найнижчої точки з часів холодної війни. Водночас 152 американські компанії все ще залишаються в РФ.

Такий висновок міститься у звіті KSE Institute та членів ради директорів KSE (Київської школи економіки), оприлюдненому 15 листопада.

Аналітики зазначають, що після російської агресії в Україні 2014 року США зосередили увагу на двох видах санкцій: фінансових та персональних щодо порушників прав людини та корумпованих бізнесменів, які працюють на Кремль. Санкції Штатів суттєво вдарили по російській економіці: із 2014 по 2020 рік ВВП Росії зростав у середньому на 0,3% на рік, тоді як у середньому у світі він становив 2,3% на рік.

Однією з ефективних фінансових санкцій США проти Росії виявилося скорочення зовнішньоекономічного боргу Росії. Загальний зовнішній борг Росії скоротився з $729 млрд на кінець 2013 року до $470 млрд на кінець 2020 року. Скорочення становить $259 млрд.

При цьому вважається, що Росія недоотримала міжнародних кредитів США та західних союзників США на суму приблизно до третини ВВП країни станом на 2020 рік.

Валютні резерви Росії станом на початок листопада 2022 року становили $541,6 млрд, більше половини з них заморожено і вони можуть бути використані на репарації Україні та її відновлення після війни.

За даними, зібраними KSE Institute, у 2021 році 677 американських компаній забезпечили роботою щонайменше 410 700 людей. Ці компанії отримали $67,8 млрд річного доходу, мали $51,5 млрд капіталу та $31,1 млрд активів.

27 компаній (4% з 677 спостережуваних компаній) вже повністю вийшли з Росії з продажем своїх часток. Ще 334 компанії оголосили про плани покинути Росію.

Але 146 компаній вичікують і обмежують свої інвестиції, а 152 компанії все ще залишаються в РФ.

Найбільш “залежними” від Росії за часткою виручки (більш ніж 10%) в цій країні є американські компанії в чотирьох галузях:

  • ЗМІ – 18 (частка виручки в РФ до глобальної – 23,7%);
  • алкоголь і тютюн – 4 (частка виручки – 22,4%);
  • метали і добувна промисловість – 3 (частка виручки 13,1%);
  • кіно – 5 (частка виручки 10,0%).

Із 677 компаній в базі KSE лише 22% американських компаній все ще залишаються в Росії, ще 22% чекають, дещо обмежуючи свою діяльність, 49% вже анонсували про свій вихід і 4% вже пішли з продажем своїх акцій. 27 американських компаній (або 4%), які входять до бази даних KSE, повністю залишили російський ринок і продали свої долі участі/акції.

Серед них такі відомі бренди, як Halliburton, PPG, Koch Industries, McDonald’s, Starbucks. Залишаються: Baker McKenzie, NASA, Forbes Media LLC та ін. Вичікують: Bloomberg, Philip Morris, Pyxus, Arconic та ін. Виходять: Paramount, Sony Pictures Entertainment, CNN, Beam Suntory, Alcoa та ін.

“США займають ключові позиції у торгових, фінансових, технологічних вимірах та у сфері інноваційних технологій, що є вкрай необхідною умовою для забезпечення розвитку російської національної економіки. Незважаючи на геополітичну кризу у Європі, темпи зростання ВВП в США становитимуть 2,5% у 2022 році та 1,2% у 2023 році.

Прямі торгові наслідки війни в Україні та санкцій проти Росії для США обмежені: лише 3% імпорту сирої нафти та 1% загального обсягу сирої нафти, що переробляється на нафтопереробних заводах США походять з Росії. Але головною метою фінансових санкцій США залишається витіснення Росії з України. США непохитно стоять на боці демократії та суверенності, єднаються із західними союзниками та тлі санкцій проти Росії та прискорюють військову підтримку України”, – роблять висновок аналітики KSE.

Читайте також:
McDonald’s йде з Білорусі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна