Польща хоче розмістити системи Patriot біля кордону з Україною

Віцепрем’єр-міністр, глава міністерства оборони Польщі Маріуш Блащак заявив, що вітає пропозицію німецької колеги щодо розміщення додаткових пускових установок Patriot на території Польщі.

Про це він сказав у понеділок, 21 листопада.

Зі слів Блащака, він запропонує розмістити їх поблизу кордону з Україною.

“Я із задоволенням привітав пропозицію міністра оборони Німеччини щодо розміщення в нашій країні додаткових пускових установок Patriot. Під час сьогоднішньої телефонної розмови з німецькою стороною я запропоную розмістити систему поблизу кордону з Україною”, – заявив Блащак, його цитує “Європейська правда”.

Раніше міністр оборони Німеччини Крістіне Ламбрехт заявила, що запропонувала Польщі підтримку в забезпеченні безпеки повітряного простору винищувачами Eurofighter і системами ППО Patriot.

Раніше уряд Німеччини вже заявив, що запропонує винищувачі Eurofighter для патрулювання повітряного простору Польщі після інциденту в польському селі Пшеводув неподалік кордону з Україною, де внаслідок падіння ракети минулого тижня загинули двоє людей.

За результатами соціального опитування, 70,3% опитаних поляків відповіли, що інцидент у Пшеводові не вплине на польсько-українські відносини, 0,7% – “скоріше покращить”, 0,8% – “однозначно покращить”.
Натомість 19,4% вважають, що відносини з Україною “скоріше погіршаться” і 1,2% – що вони “однозначно погіршаться”.

Система Patriot – американський зенітно-ракетний комплекс середньої дальності, який використовується, зокрема, США та Німеччиною, а з жовтня цього року також і Польщею.
До кінця 2022 року на озброєнні польських військових мають бути дві батареї Patriot (16 пускових установок). Крім того, на території Польщі у місті Жешув дислокуються дві батареї Patriot збройних сил США.

Контекст

У другій половині дня у вівторок Росія завдала масованого ракетного удару по території України, обстрілявши щонайменше 12 областей і уразивши критичну інфраструктуру, внаслідок чого у значній частині регіонів України спостерігаються проблеми з електроенергією.
Росіяни визнають, що били зокрема по трансформаторах.

Постраждала також сусідня Молдова. Там виникли масштабні перебої в електропостачанні після того, як російські удари вивели з ладу ключову лінію електропередач на території України, яка постачає електроенергію в Молдову.

Увечері зі ЗМІ стало відомо, що на території Польщі ймовірно впали російські ракети, вбивши двох людей.
Постраждало агропідприємство у селі Пшеводув (Переводів), що в Люблінському воєводстві, за 7 км від кордону з Україною. За однією з версій, дві ракети (можливо, збиті ППО) влучили в зерносушарки. За іншою – у Пшеводуві близько 15:40 на перевантажувальній вазі, куди заїжджають трактори з вантажами, було уражено трактор.

Читайте також:
Через удари РФ по Україні зупинилася прокачка нафти на Угорщину

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна