Ситуація в мережах дуже складна. Плановими можуть стати не відключення, а включення, – ДТЕК

Російські ракетні удари завдали настільки серйозних пошкоджень українській енергетичній структурі, що в деяких районах відключення світла може тривати цілими днями, а багатьом споживачам його вмикатимуть буквально на 2-3 години на добу.

Про це розповів в ефірі телемарафону “Єдині новини” виконавчий директор ДТЕК Дмитро Сахарук.

“Ситуація дуже складна, хоч поки що контрольована. Росіяни завдали дуже серйозної шкоди об’єктам передачі – це підстанції, які передають електроенергію з одного району в інший. Через них живляться багато областей і в центрі, й на заході”, – зазначив Сахарук.

Він також повідомив, що внаслідок влучання значних пошкоджень зазнала одна з теплоенергостанцій, яка внаслідок цього припинила працювати.

“Зараз по всій Україні застосовуються графіки аварійних відключень. Деякі області обмежують дуже суттєво. І це триватиме доти, доки відновлювальні роботи не розпочнуться в потрібному масштабі”, – розповів топменеджер ДТЕК.

Він зауважив, що частково ці роботи вже почалися – “були технічні перемикання, відбувається розбір завалів і зруйнованого обладнання”. Проте в деяких випадках необхідне ще й попереднє розмінування території.

“Тому роботи тривають, але не в тому масштабі, який необхідний для встановлення нового й повного відновлення пошкодженого обладнання”, – зазначив Сахарук.

За його словами, без світла по Україні в середньому залишаються близько 40% споживачів. І суттєво зменшити обсяг відключень наразі “не є можливим через пошкодження”.

Прогноз щодо того, коли цей відсоток почне зменшуватися, поки що зробити неможливо.

Навіть гірше: Сахарук порадив споживачам підготуватися до того, що електроенергії не буде цілими днями.

“На жаль, у деяких районах (а їх багато) ми зараз будемо говорити не про планові відключення, а про планові включення. І кількість годин, протягом яких можуть бути ці планові включення, поки що дуже коротка – 2-3 години максимум“, – наголосив Сахарук.

Про які саме райони й регіони йдеться, виконавчий директор ДТЕК не сказав з міркувань безпеки.

Довідково:

Підприємства приватної компанії DTEK (бенефіціар – Рінат Ахметов) виробляють електроенергію на теплових та інших електростанціях, видобувають вугілля та природний газ, здійснюють трейдинг енергопродуктів на українському та зарубіжних ринках, розподіляють і постачають електроенергію споживачам тощо.
Підприємства DTEK обслуговують 5,6 млн клієнтів – споживачів електроенергії.

Читайте також:
Україна має підготуватися щонайменше до кількох важких днів із енергопостачанням, – “Укренерго”

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна