Україна має підготуватися щонайменше до кількох важких днів із енергопостачанням, – “Укренерго”

Українцям потрібно підготуватися до важких умов електропостачання як мінімум на найближчі кілька днів, спровокованих наймасовішою атакою росіян на енергосистему України.

Про це повідомив голова НЕК “Укренерго” Володимир Кудрицький в ефірі національного телемарафону “Єдині новини” у вівторок пізно увечері.

“Прогнозувати повернення планових відключень ще рано. Нам потрібно підготуватися до важких принаймні кількох днів. У нас найбільша ракетна атака, а через день-два починається похолодання, що призводить до підвищення споживання електроенергії”, – сказав Кудрицький, його цитує “Інтерфакс-Україна”.

У зв’язку з цим він зазначив, що час для атак був обраний росіянами невипадково, але енергетики знають, що робити.

“Ми перебуваємо в активній стадії подолання наслідків сьогоднішніх атак. По всій Україні відбулися відключення. Ми це зробили, щоб утримати баланс в енергосистемі, щоб запобігти повному знеструмленню нашої країни”, – пояснив він.

Кудрицький зазначив, що на вечір вівторка більше третини споживання обмежено, але “ми працюємо, щоб відновити роботу мережі, роботу деяких електростанцій, щоб стабілізувати ситуацію, і працюватимемо усі наступні дні”.

Водночас він попередив, що перебої енергозабезпечення можуть спричинити перебої з наданням житлово-комунальних та інших послуг, зокрема теплопостачання та зв’язку, тому зусилля енергетиків спрямовані передусім на запит об’єктів критичної інфраструктури.

За його словами, найскладніша ситуація залишається на заході, у центральному та північному регіонах, але вона змінюватиметься в міру підключення мереж.

Водночас Кудрицький зазначив, що російські військові у виборі цілей своїх атак спиралися на допомогу російських енергетиків, хоча ті, на його думку, не мають повної інформації про українську енергосистему.

“Росіянам відома статична модель енергосистеми. Російські військові не могли вибрати цілі без допомоги російських енергетиків. Чи допомогали зрадники з України, важко сказати. Але, гадаю, росіяни не володіють оперативною ситуацією в нашій енергосистемі”, – висловив переконання голова “Укренерго”.

Він також зазначив, що масштаби руйнувань потребують безпрецедентної заміни обладнання, частина якого може бути надана закордонними партнерами.

“Ми створили дуже великий запас матеріалів та обладнання, але з такими темпами руйнувань він вичерпується, шукаємо його за межами України. Деякі його види можуть бути привезені, щоб ми могли продовжувати ремонти”, – описав ситуацію Кудрицький.

Він наголосив на необхідності продовжувати економити електроенергію, з розумінням ставитися до її відключення як за погодинними, так і аварійними графіками, а також підготувати запас необхідних речей для перебування в умовах відключення.

“Ми всі маємо утримати нашу енергосистему”, – переконаний голова системного оператора.

Читайте також:
“Укренерго” анонсувало аварійні вимкнення світла 16 листопада по всій Україні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна