Maxar показав мости на Херсонщині, які росіяни підірвали при відступі

Супутники Maxar Technologies після відступу росіян зафіксували руйнування Антонівського мосту біля Херсона, дамби в Новій Каховці, а також інших переправ та мостів на Херсонщині.

Відповідні фото поширив журналіст New York Times Крістіан Тріберт у Twitter ввечері 11 листопада.

Світлини зроблені 11 листопада о 10:25.

Фото показують кілька зруйнованих прольотів Антонівського мосту.

На північний схід від Антонівського мосту зруйновано також міст через річку Інгулець у Дар’ївці.

Антонівський залізничний міст також зруйнований, як свідчать супутникові знімки.

Значні пошкодження також спостерігаються на дамбі Каховської ГЕС у районі Нової Каховки, де зруйновані північні секції та шлюзові ворота.

Контекст

9 листопада російське військове командування заявило про відхід із правобережжя Дніпра в Херсонській області.

10 листопада підрозділи ЗСУ почали масово повертати контроль над населеними пунктами Херсонщини, зокрема містом Снігурівка. Також було звільнено всю територію Миколаївської області на правобережжі.
Увечері президент Зеленський повідомив про визволення 41 населеного пункту. Вранці 11 листопада Генштаб ЗСУ з міркувань безпеки підтвердив 12 та наголосив на потребі поетапного просування в цьому питанні.

Удень 11 листопада міністерство оборони Росії заявило, що всі окупаційні війська вийшли з Херсона і переправилися на лівий берег Дніпра. Перед цим росіяни підірвали Антонівський міст та переходили річку пішки по понтону.

Ще зранку 11 листопада мешканці Херсона почали виходити на вулиці з українськими прапорами в очікуванні Збройних сил України у місті. Першими військовими ЗСУ у звільненому місті стали бійці Сил спецоперацій.

Надвечір українська розвідка ГУР МОУ повідомила, що Херсон повертається під контроль уряду, в місто зайшли частини Збройних сил України. Шляхи відступу російських окупантів – під вогневим контролем української армії.

Увечері президент України Володимир Зеленський заявив, що “Херсон наш”, та показав кадри зі звільненого обласного центру – сотні людей на площі вигукують “ЗСУ!”

Нагадаємо, рашисти окупували Херсон ще 1 березня 2022 року. У вересні вони провели фейковий референдум, після якого оголосили про анексію територій Херсонської, Запорізької областей, територій так званих “ДНР/ЛНР” та включили їх у конституцію РФ. Збройні сили України внесли корективи в ці протиправні рішення.

Читайте також:
На окупованій Херсонщині підірвано три мости

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна