На українсько-словацькому кордоні демонтували пам’ятник радянському солдату

В Ужгороді біля українсько-словацького кордону демонтували пам’ятник радянському солдату.

Про це в середу, 9 листопада, інформує “Радіо Свобода”.

Комісія Закарпатської обласної військової адміністрації після перевірки визнала монумент “Пам’ятник радянським воїнам Україна – визволителям” аварійним, і 13 жовтня ухвалила рішення демонтувати його.

За словами начальника управління інформаційної діяльності Закарпатської ОДА Романа Молдавчука, монумент перемістять на зберігання, а згодом, за участі експертів, вирішать, куди прилаштувати.

“Є різні варіанти, найкращий – використати цей метал для того, щоб коштом пам’ятника купити необхідне обладнання для нашої 128-ї гірсько-штурмової бригади“, – вважає Молдавчук.

Із вимогою демонтувати монумент до Ужгородської міської ради ще у травні 2022 року звернулися коаліція організацій Закарпаття “За дерусифікацію Закарпаття”.

Представник цієї організації історик Мар’ян Токар зауважує: “Монумент в Ужгороді був встановлений у період брежн’візму, коли особливу увагу почали приділяти історичній пам’яті та перемозі радянського народу у Другій світовій війні. Власне тоді по території СРСР почали масово ставити різні пам’ятники.

Не всі мали культурну цінність. Такі маркери встановлювали і на межах кордонів СРСР. 8 травня ми подали звернення в Ужгородську мерію з приводу демонтажу. Символічно, що цього дня, коли його зняли, в Україні відзначають день боротьби з фашизмом. Рашизм розцінюємо як його новітній прояв. Для Закарпаття і України це є знаковим, тому що ми на кордоні ЄС”.

На Закарпатті вже демонтовано понад 30 комуністичних об’єктів.

“У селах ще лишилося близько 20 солдатів. Якщо додати серпи-молоти, радянські зірки, то загальна кількість об’єктів – 70-80”, – розповів,голова ГО “Декомунізація України” Вадим Поздняков.

Довідково

Монумент “Україна – визволителям” у вигляді солдата з прапором та автоматом в Ужгороді був встановлений 8 травня 1970 року. Висота монумента – 11 метрів, вага – 19 тонн.

Читайте також:
Комунальники Бучі заступилися за пам’ятники Булгакову і заявили про “вандалізм”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна