РФ домовилася про балістичні ракети з Іраном і продумала шлях для них, – розвідка

Києву відомо про плани Москви придбати в Ірані балістичні ракети Fateh-110 та Zolfaghar і доставити їх повітряним шляхом до Криму та морським шляхом до російських портів на Каспії.

Про це в понеділок, 7 листопада, інформує The Economist.

“Ми знаємо, що відповідні домовленості вже досягнуті”, – сказав заступник керівника Головного управління розвідки Міноборони України Вадим Скібіцький.

Водночас речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат на брифінгу заявив, що Росія домовилася не лише про 2 400 безпілотників з Ірану, а й про балістичні ракети.

Він не зміг уточнити, скільки Іран може поставити цих ракет, він переадресував це питання ГУР: “Ймовірно, не потрібно оприлюднювати зараз цю інформацію, вона в певних кабінетах є”.

“Є сам факт, що вони будуть, що це ракети з дальністю 300 та 700 кілометрів… Це нова загроза так само, як і Shahed. На ці балістичні ракети треба якось реагувати, їх треба знищувати. Їх треба знищувати там, мабуть, звідки їх запускають, тому що з балістикою в нас немає ефективних засобів боротьби, крім як знищення їх фізичного ще на стадії запуску. Я думаю, що і вище військове керівництво, і наші партнери вже над цим питанням працюють, шукають ефективні шляхи щодо протидії цим новим загрозам”, – сказав Ігнат.

Експерти наголошують, що Україна поки не має ефективного захисту від іранських ракет, які вражають цілі на набагато вищих швидкостях, ніж крилаті ракети або безпілотники, або від аналогічних російських ракет “Іскандер”.

Скібіцький сказав The Economist, що у жовтні росіяни запустили 25 “Іскандерів”. Україна змогла перехопити лише три.

Так само беззахисною є наша держава і перед гіперзвуковими ракетами “Кинджал”, які Росія встановила на деяких своїх бойових літаках.

Ігнат на брифінгу зауважив, що Росія останніми днями не використовувала ракети “Іскандер” – імовірно, через те, що вже використовує недоторканний запас їх.

Читайте також:
Кулеба: Україна попередила Іран про наслідки передачі РФ ракет і дронів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна