На виборах в Ізраїлі перемагає Нетаньягу: що це означає для України

Прем’єр-міністр Ізраїлю Яїр Лапід, який керує партією “Єш Атід”, визнав поразку на парламентських виборах і готовий передати владу Беньяміну Нетаньягу із “Лікуда”.

Про це ввечері в четвер, 3 листопада, інформує “Інтерфакс-Україна” з посиланням на ізраїльські ЗМІ.

Лапід також надіслав привітання Нетаньягу.

“Я бажаю Нетаньягу вдачі: заради ізраїльського народу та Ізраїлю”, – зазначив він.

Згідно із заявою канцелярії Лапіда, він доручив підготувати організовану передачу влади.

Блок правих партій на чолі з експрем’єром Біньяміном Нетаньягу за підсумками підрахунку 99% голосів на парламентських виборах може розраховувати на 64 мандати зі 120 у Кнесеті.

Остаточні результати голосування буде опубліковано, як очікується, 4 листопада.

Потім 9 листопада голова Центрвиборчкому передасть президентові звіт про підсумки голосування, і після цього президент розпочне консультації з представниками партій, за підсумками яких він протягом семи днів має доручити одному з кандидатів сформувати уряд.

У політика, який отримав мандат на формування уряду, є 28 днів на виконання цього завдання. Якщо йому не вдається це зробити у цей термін, то він може запросити у президента ще 14 днів додатково.

Парламентські вибори відбулися в Ізраїлі 1 листопада. Ці вибори стали п’ятими у країні за останні три роки.

Позиція щодо України

Нетаньягу напередодні виборів робив суперечливі заяви, пише “Ліга”. Як експрем’єр він відомий тривалою співпрацею з президентом РФ Володимиром Путіним.

19 жовтня Нетаньягу висловив побоювання, що ізраїльська зброя може потрапити до рук Ірану у разі постачання Україні. Але вже за два дні пообіцяв у разі перемоги на виборах “розглянути” це питання і заговорив про свою майбутню роль посередника між Києвом і Москвою.

“Нетаньягу має багаторічну історію відносин з Путіним та його оточенням. Але він – прагматичний політик, досить часто змінював погляди та позиції. Не факт, що він дружитиме з Путіним всупереч усьому. Може бути й навпаки”, – припускає експерт з питань міжнародної політики та Близького Сходу в Українському інституті майбутнього Ілія Куса.

Фактор Ірану не гарантує передавання ізраїльської зброї Україні, каже він.

Для Ізраїлю у пріоритеті – свій регіон.

“Ізраїль дивитиметься, чи є український напрямок проксі-війни з Іраном більш пріоритетним, ніж сирійський, ліванський, єменський. Для мене не очевидно, що іранське втручання стане гарантією постачань Україні”, – пояснює експерт.

Зробити Ізраїль більш рішучим у підтримці України може виведення російських ППО та частини військ із Сирії, писало американське видання The New York Times.

Російські ППО були загрозою для ізраїльських льотчиків, які б’ють по цілях в Сирії, щоб не дати закріпитись Ірану на північно-східному кордоні.

Але Росія все ще залишається серйозним гравцем на сирійському фронті, каже Куса. А скорочення російського контингенту поки що, навпаки, лише посилює позиції Ірану. Тому Ізраїлю потрібна підтримка, щоб стримувати Тегеран у Сирії.

“Там інших гравців немає: або РФ, або Туреччина, або США. Для Ізраїлю ідеальною у Сирії була співпраця з Росією, – пояснює експерт. – Вони могли розуміти один одного, у них налагоджена комунікація, постійні регулярні політичні контакти… З іншими країнами ізраїльтяни поки що не налагодили таку співпрацю”.

Коаліція в Ізраїлі може формуватися до кількох місяців, не виключає Куса. У суспільстві є розкол 50 на 50.

“Коаліція буде нестабільною – у жодної партії немає впевненої більшості. Є ризик того, що Ізраїль знову може опинитися перед достроковими виборами наступного року”, – вважає Ілія Куса.

Як пише ВВС, не очікує якихось позитивних змін від ймовірного повернення Нетаньягу до влади експерт Ігор Семиволос.

“Є тільки один спосіб для України впливати на ізраїльське суспільство – перетворити українське питання на політичне всередині Ізраїлю, щоб ізраїльські політики могли отримувати від цього голоси, місця в Кнесеті. Тоді політика Ізраїля зміниться”, – вважає він.

Водночас експерт Ігаль Левін припускає, що

якщо співпраця з Путіним перестане бути корисною для Нетаньягу, він її зречеться.

“Найближчим часом радикальних змін не буде, але буде дедалі більший дрейф в бік України. Нетаньягу дружив з Росією, щоб вона не втручалася, коли Ізраїль завдає ударів по цілях на Близькому Сході. Але для Бібі (Нетаньягу, – “Н”) вчорашні друзі можуть легко перестати бути друзями”, – вважає він.

Левін нагадує, що у вересні Україну відвідав один з найближчих соратників Нетаньягу – ексмер Єрусалиму Нір Баркат, який заявив про необхідність підтримки України, хоча і нагадав про безпекові ризики від союзників Росії на Близькому Сході.

“У мирний час ми хотіли б розвивати відносини з усіма. Однак у неспровокованій війні, а це вторгнення у вільну країну, ми повинні бути на боці України”, – наголосив Баркат в нещодавньому інтерв’ю.

“Можливо, що Бібі цим візитом соратника натякає, що підтримка України буде можливою”, – припускає Ігаль Левін.

Читайте також:
Головний рабин розкритикував голосування України в ООН проти Ізраїлю

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна