Атака БПЛА на бухту Севастополя: уражено три кораблі, зокрема “Адмірал Макаров”, – розслідування

Щонайменше три кораблі Чорноморського флоту Росії, зокрема фрегат “Адмірал Макаров”, були уражені безпілотниками під час атаки на рейді Севастополя 29 жовтня.

Такі висновки зробили дослідники з групи GeoConfirmed, проаналізувавши доступні фото й відео, зокрема кадри з безпілотних надводних апаратів, які перебували в гавані та відкритому морі біля Севастополя.

Розслідувачі опублікували відео атаки на фрегат класу “Адмірал Григорович”. Цьому класу на Чорноморському флоті відповідає лише фрегат “Адмірал Макаров”.

Момент вибуху

На іншому відео можна побачити атаку на тральник класу “Натя” — “Іван Голубець”.

За повідомленням міноборони РФ, він єдиний отримав пошкодження, нібито “незначні”.

На ще одному відео видно, як ще один безпілотник блукає між пришвартованими кораблями в гавані, ймовірно, шукаючи мішень для обстрілу. Зйомка обривається, коли безпілотник зіткнувся з судном і ймовірно вибухнув.

На основі відеозапису волонтери зробили висновок, що БПЛА перебував біля щонайменше чотирьох кораблів і для атаки зробив розворот.

На думку GeoConfirmed, виходячи з відеоматеріалів, до нападу було залучено від шести до восьми безпілотників, і це зробила Україна.

“Виходячи з усіх наявних відеоматеріалів, можна з великою ймовірністю стверджувати, що безпілотники прорвали оборону Севастопольської бухти; було залучено більше шести USV (безпілотних апаратів); щонайменше три кораблі були уражені з USV”, — підсумували у GeoConfirmed.

Передісторія

Вранці 29 жовтня в окупованому Севастополі пролунали вибухи в районі місця базування російських кораблів. Окупаційна влада заявила про “атаку безпілотників” в акваторії Севастопольської бухти, яку нібито відбиває ППО.

Спочатку росіяни повідомляли, що в Севастополі “не вражено жодних об’єктів”. Згодом в міноборони РФ визнали, що “під час відбиття атаки безпілотників” у Севастополі отримав “незначні пошкодження” принаймні один корабель – морський тральщик “Іван Голубець”.

Водночас місцеві пабліки пишуть про ушкодження ще кількох суден, зокрема фрегата “Адмірал Макаров”, який є носієм крилатих ракет “Калібр” і неодноразово використовувався для обстрілів України. Повідомляють про пошкодження радіолокаційної системи на фрегаті.

Це не становить загрози життю корабля, однак без РЛС він фактично він “сліпне” і не бачить повітряних цілей.

“Адмірал Макаров”, бортовий номер 799 – третій фрегат проєкту 11356Р (“Буревісник”) класу “Адмірал Григорович”, один із найновіших кораблів російського флоту, спущений на воду 2015 року і прийнятий 2017 року. Судном командує колишній український військовик, уродженець Вінниччини капітан 1 рангу Григорій Бреєв, що 2014 року зрадив Україні і склав присягу РФ.  “Адмірал Макаров” став флагманом Чорноморського флоту після потоплення крейсера “Москва”.

У МО та МЗС РФ звинуватили Україну і Велику Британію в атаці на кораблі Чорноморського флоту. Мовляв, підготовка атаки 73-го морського центру спецоперацій ССО ЗСУ нібито здійснювалась “під керівництвом британських фахівців”.

У Міноборони Великої Британії відкинули звинувачення РФ в причетності до вибухів у Севастопольській бухті. У відомстві подібні звинувачення назвали “фальшивими заявами епічного масштабу”.

Після атаки на Севастопольську бухту Росія заявила про вихід із “зернової угоди”.

Читайте також:
Весь ранок на Севастополь тривала атака БПЛА. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна