Сейм Латвії підтримав заборону обиратись до Європарламенту екскомуністам

Латвійський  парламент схвалив зміни до закону “Про вибори до Європарламенту”, які передбачають заборону обиратися чи обіймати мандат особам із судимістю та колишнім комуністам, які залишались у партії після розпаду СРСР й відновлення незалежності Латвії.

Про це в четвер, 27 жовтня, інформує Delfi.

Зміни ініціювала владна партія “Нова єдність”. Політсила аргументувала, що на права бути депутатом Європарламенту мають діяти такі ж норми, як щодо депутатів Сейму.

Тобто, обранцями не можуть бути особи, засуджені за серйозні злочини, та особи, які після 13 січня 1991 року продовжували діяльність у Компартії СРСР або Латвії.

Під дію закону може потрапити вже чинний депутат Європарламенту від Латвії Ніл Ушкаков із партії “Згода” – щодо нього триває розгляд справи про незаконне встановлення прослуховування у кабінеті мера Риги – тоді, коли він обіймав цю посаду.

Поправки передбачають, що коли чинного євродепутата буде засуджено, то він втрачає мандат, а його місце займає наступний кандидат від відповідної політсили.

Нагадаємо, на початку жовтня у Латвії відбулися парламентські вибори, які стали провальними для проросійських сил.

Читайте також:
Латвія забороняє складати іспит на водійські права російською мовою

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна