З регіонів активних бойових дій релокувалися понад 760 підприємств, більшість уже працює на новому місці

У більш безпечні регіони України за програмою релокації вже переміщено 761 підприємство, і 80% із них вже відновили роботу на новому місці.

Про це повідомили в Мінекономіки.

“На сьогодні 761 підприємство перевезло свої виробничі потужності з регіонів активних бойових дій у більш безпечні. Із цих підприємств 588 уже працюють на новому місці. Ще для 274 підприємств зараз здійснюється пошук підходящої локації або способу транспортування”, – розповіла в ефірі телемарафону заступниця міністра економіки Тетяна Бережна.

У рамках програми релокації держава надає підтримку підприємствам, що прагнуть переїхати з небезпечних територій і відновити роботу в інших регіонах України.

“Таким чином ми зберігаємо не лише виробничий потенціал країни, а й тисячі робочих місць”, – зазначила Бережна.

Серед релокованих підприємств, які вже відновили свою діяльність на новому місці, найбільшу частку становлять:

  • підприємства у сфері оптової та роздрібної торгівлі, ремонту автотранспортних засобів і мотоциклів (40,24% від загальної кількості переміщених підприємств);
  • переробної промисловості (31,71%);
  • інформації та телекомунікацій (6,34%);
  • професійної, наукової та технічної діяльності (5,85%);
  • будівництва (4,15%).

Найбільше підприємств релокувалося до Львівської (30%), Закарпатської (17%), Чернівецької (11%), Івано-Франківської (8%), Хмельницької (7%) та Тернопільської (7%) областей.

У міністерстві нагадують, що кожне підприємство, яке ухвалило рішення перемістити свої виробничі потужності, отримує від держави пакет підтримки, до якого входять такі опції:

  • підбір місця розташування для потужностей підприємства;
  • допомога з перевезенням на нову локацію;
  • сприяння в розселенні працівників та пошуку нових співробітників;
  • підтримка у відновленні логістики, закупівлі сировини та пошуку ринків збуту.

Наразі переміщення підприємств здійснюється в один із 16 регіонів на вибір: Закарпатська, Івано-Франківська, Львівська, Тернопільська, Хмельницька, Чернівецька, Вінницька, Волинська, Рівненська, Кіровоградська, Черкаська, Полтавська, Дніпропетровська, Житомирська, Одеська та Київська (за винятком Києва) області.

Урядова програма релокації підприємств реалізується Міністерством економіки спільно з обласними держадміністраціями, а також Укрзалізницею та Укрпоштою.

Щоб узяти участь в програмі, треба зареєструватися на платформі цифрової взаємодії за посиланням.

Станом на 24 жовтня на платформі зареєстровано 1863 заявки підприємств на переміщення. Водночас 623 із цих підприємств відмовилися від релокації у зв’язку з деокупацією територій, на яких вони розташовані.

Читайте також:
Релокація бізнесу в безпечні регіони: якими програмами скористатися

Проєкт “Зберегти Україну” реалізується за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна