Релокація бізнесу в безпечні регіони: якими програмами скористатися

Державною програмою з допомоги в релокації бізнесу станом на липень скористалися понад 160 підприємств з Донеччини та Луганщини, а загалом зі східного регіону було подано 335 заявок на включення до програми релокації.

Про це повідомляє Антикризовий медіа-центр.

Ще в березні 2022 року Кабінет Міністрів ухвалив державну програму допомоги бізнесу, що переїжджає з постраждалих від війни регіонів на більш безпечні території України.

Як повідомив директор Команди підтримки реформ Міністерства економіки України Денис Шемякін, станом на 26 липня було подано 108 заявок від підприємців Луганської області, з яких завершили релокацію 46 підприємств.

“Підприємства Донецької області були більш активними та подали 227 заявок. З них на даний час поновили роботу на новому місці 115 бізнесів”, – зазначив Шемякін.

В умовах війни для підприємств, розташованих на особливо небезпечних територіях, порятунком є вчасна релокація бізнесу, яка не лише захистить підприємство від руйнації, а й дозволить продовжити виробництво і зберегти робочі місця.

Державна програма передбачає:

  • державну допомогу в підборі площ для розміщення виробництва;
  • перевезення й розселення персоналу;
  • добір працівників у місцях дислокації після переїзду.

Також для зручності можна скористатись системою “Прозорро.Продажі”. Вона дозволяє подати онлайн заявку на релокацію, яка буде оброблена Міністерством економіки України.

Крім того, тут містяться посилання на інші цифрові майданчики, через які можна розмістити пропозиції для бізнесу, що переїжджає, та вільно контактувати одне з одним всім учасникам процесу релокації. Користування платформою для усіх користувачів безкоштовне.

Перевезенням бізнесу займаються державні підприємства “Укрзалізниця” та “Укрпошта. Вони забезпечують проходження блокпостів, оформлюють транспортні накладні та інші документи, що дають можливість компенсувати підприємству витрати на транспортування.

Допомогти в переміщенні підприємства й налагодженні бізнесу на новому місці допомагають і міжнародні програми релокації, до яких підприємці можуть звертатися одночасно з поданням заявки на державну програму підтримки.

“Наразі відновити роботу підприємств Донеччини на новому місці допомагають дві міжнародні програми. Одна фінансується американською агенцією USAID, друга – Програмою розвитку ООН (ПРООН). Кожна має своїх фахівців, які індивідуально працюють з керівниками. Вивчають потреби, оцінюють наявні можливості, розробляють бізнес-плани. Допомагають не тільки поновити роботу на новому місці, а за можливістю ще й розвиватись”, – розповіла директорка департаменту інвестиційно-інноваційного розвитку і зовнішніх відносин Донецької обласної військової адміністрації Оксана Головко.

За підтримки цих міжнародних програм з Донецької області змогли переїхати декілька підприємств. Зокрема, з Краматорська на Дніпровщину релокувалися завод автогенного обладнання “Донмет” та машинобудівне підприємство “Крамтехцентр”. А сільськогосподарське підприємство з Волновахи “Екопрод” зараз працює на Полтавщині.

“До департаменту часто звертаються підприємці, які під час переїзду стикаються з якимось труднощами. Наприклад, просять допомогти, щоб безперешкодно перетнути блокпости. Адже вивозять техніку, обладнання чи прилади, які можуть викликати питання у військових під час перевірки вантажу на евакуаційному шляху. Кожному, хто до нас звертається, ми намагаємося допомогти консультацією або комунікацією з колегами у тому місці, куди виїжджає наше підприємство”, – зазначила Головко.

Читайте також:
У безпечні регіони України перемістилися вже 678 підприємств, процес релокації триває, – Кабмін

Як релокувати бізнес на безпечну територію: поради юристів

Проєкт “Зберегти Україну” реалізується за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна