В Італії склав присягу найбільш правий уряд з часів Муссоліні. Який втім на боці України

Лідерка ультраправої партії “Брати Італії” Джорджія Мелоні офіційно склала присягу як глава італійського уряду. Церемонія відбулася в суботу, 22 жовтня.

Також склали присягу нові 24 члени уряду. Шестеро з них — жінки, повідомляє інформагентство ANSA.

Мелоні стала першою жінкою-прем’єром в історії країни та главою першого крайньо правого уряду після Другої світової війни.

В уряді Сильвіо Берлусконі у 2008-2011 роках Мелоні стала наймолодшим міністром в Італії. Тоді вона обіймала посаду міністра з питань молоді.

В уряді Мелоні посаду глави МЗС та віцепрем’єр-міністра обійняв Антоніо Таяні (“Вперед, Італіє”), який раніше був президентом Європарламенту.

Посаду міністра інфраструктури отримав голова правої євроскептичної партії “Ліга Півночі” Маттео Сальвіні, який також буде віцепрем’єром (у 2018-2019 він уже був главою МВС і віцепрем’єром).

Міністерство оборони Італії очолив Гідо Кросетто, співзасновник партії “Брати Італії”.

Міністром внутрішніх справ став незалежний Маттео П’янтедозі, який співпрацював із Сальвіні та допомагав йому боротися проти нелегальної імміграції.

Міністром економіки і фінансів призначили євродепутата Джанкарло Джорджетті (“Ліга”).

Міністерство економіки очолив представник “Ліги” Джанкарло Джорджетті, міністерство економічного розвитку – Адольфо Урсо (“Брати Італії”), міністерство енергетики – Паоло Дзангрілло із партії “Вперед, Італіє”. Міністром юстиції став Карло Нордіо (“Брати Італії”), міністром сільського господарства – Франческо Лоллобриджида (“Брати Італії”), міністром екології та енергетичної безпеки – Джилберто Пічетто Фратін (“Вперед, Італіє”), міністром праці й соціальної політики – Марина Кальдероне (незалежна).

Така ситуація стала можлива після того, як у вересні коаліція правих здобула впевнену перемогу на дострокових виборах. Найбільше голосів набрала партія “Брати Італії” – 26%. Дві інші праві партії – “Ліга” на чолі з колишнім міністром внутрішніх справ Маттео Сальвіні та “Вперед, Італіє” колишнього прем’єр-міністра Сильвіо Берлусконі – набрали значно менше голосів, але посіли друге та третє місця відповідно.

Частина Євросоюзі із занепокоєнням поглядає на Італію, в тому числі в контексті збереження єдності для підтримки України у війні проти Росії. Сама Джорджія Мелоні наголошує на підтримці України та збереженні санкцій проти РФ. Її вважають прибічницею прозахідної зовнішньополітичної позиції та прихильницею НАТО. Однак вона також відома своєю критикою інституцій у Брюсселі.

Водночас ультраправа партія “Ліга” та правоцентристська “Вперед, Італіє” відомі тісними зв’язками з Кремлем. Сальвіні, публічно ставив під сумнів ефективність санкцій проти Росії, звинувативши ЄС у стрімкому зростанні вартості енергоносіїв. А Берлусконі, який тривалий час вважався другом президента РФ Путіна, напередодні заявив, що до війни проти України Путіна “підштовхнули”.

При цьому головою Сенату обраний Ігнаціо Ла Русса (“Брати Італії”) – перший політик неофашистського походження на цій посаді, а головою Палати депутатів –  ультраконсерватор і прихильник Путіна Лоренцо Фонтана (“Ліга”).

Напередодні присяги Мелоні заявила, що її новий уряд буде пронатівським і повністю стане частиною Європи, інформував Reuters. “Італія з нами в уряді ніколи не буде слабкою ланкою на Заході”, – заявила вона.

“В одному я була, є і завжди буду чіткою. Я маю намір очолити уряд з чіткою та недвозначною зовнішньополітичною лінією. Той, хто не погоджується з цим наріжним каменем, не може бути частиною уряду”, – сказала також Мелоні.

22 жовтня вона подякувала президенту Володимиру Зеленському за привітання і заявила у твіттері: “Італія є і завжди буде на боці хороброго народу України, який бореться за свою свободу та законний мир. Ви не самі!”

Читайте також:
На виборах в Італії перемогла права коаліція, прем’єром уперше буде жінка

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна