На виборах в Італії перемогла права коаліція, прем’єром уперше буде жінка

Праві партії здобули перемогу на парламентських виборах в Італії, що пройшли 25 вересня.

Про це свідчать результати екзитполів, результати яких були оприлюднені після закриття дільниць о 23:00 за місцевим часом.

За даними опитування, яке замовляв мовник RAI, і в нижній, і в верхній палаті парламенту Італії правий блок отримує 41-45%, ліві мають 25,5-29,5%.

За цими даними, правоконсервативна партія Fratelli d’Italia “Брати Італії”) набирає 22-26%. Це значний успіх для лідерки “Братів” Джорджії Мелоні, але не для союзників по потенційній коаліції: “Ліга” матиме 8,5-12,5%, а партія Forza Italia “Вперед, Італія” Сильвіо Берлусконі – 6-8%.

Лівоцентристська Демократична партія набирає 17-21%, популісти з “Руху 5 зірок” – 13,5-17,5%.

Опитування, яке провів телеканал Sky Tg24, свідчить, що права коаліція здобуває 42%, ліві – 28,3%, популісти з “Руху 5 зірок” – 16,4%.

За поточними реальними результатами, “Брати Італії” перемагають в усіх регіонах, крім Кампанії.

Після підрахунку 60% бюлетенів у понеділок “Брати” здобувають 26,1%, демократи – 19%.

При цьому RAI наводить також прогнозний розподіл місць, який суттєво відмінний за рахунок змішаної партійно-мажоритарної системи. За цими даними праві партії отримують самостійну впевнену більшість в обох палатах.

У нижній Палаті депутатів праві отримують 227-257 із 400 мандатів, у Сенаті – 111-131 із 200 мандатів.

Таким чином, практично гарантоване призначення прем’єр-міністром Італії Джорджії Мелоні, лідерки партії “Брати Італії”. Вона стане першою жінкою на чолі уряду Італії в історії.

Її партія має в ЄС імідж праворадикалів та “наступників Муссоліні”, якого зараз намагається позбутися. Зокрема, вона підтримувала Україну під час війни, засуджувала російську агресію тощо.

Однак до правої коаліції увійшла партія “Вперед, Італія” Сильвіо Берлусконі, а також “Ліга” Маттео Сальвіні, що відомі як відкриті союзники Путіна.

Позачергові вибори в Італії відбулися після відставки прем’єра-технократа Маріо Драгі, який втратив підтримку коаліції.

Читайте також:
У Миколаївській ОВА пояснили, як італійський телевізійник зі “Звєзди” отримав поранення по дорозі на Херсон

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна