У Миколаївській ОВА пояснили, як італійський телевізійник зі “Звєзди” отримав поранення по дорозі на Херсон

Італійського журналіста Маттіа Сорбі, який за інформацією російських пропагандистів нібито підірвався на українській міні під час спроби потрапити в окупований Херсон, імовірно, обстріляли самі росіяни, які тепер намагаються перекинути “провину” на українські війська.

Про ситуацію з італійцем, яку росіяни активно використовують для своєї пропаганди, розповідають Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки, Миколаївська ОВА та італійське видання Corriere della Sera.

Як стверджує Москва, російські солдати нібито врятували Сорбі після того, авто з італійцем підірвалося на міні: сам він отримав поранення, а водій загинув.

За версією роспропаганди, “невідомі люди в українській військовій формі” супроводили Сорбі до межі з окупованою територією, покинули там і не повідомили, що дорога замінована – “зумисне, щоб той підірвався, і в його загибелі можна було звинуватити російську армію”.

Тоді як за інформацією Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки, насправді Сорбі порушив правила безпеки й узагалі не мав дозволу та супроводу українських військових. І навіть найнятий італійцем український фіксер відмовився їхати з ним далі.

Як пише італійське видання Corriere della Sera, 31 серпня журналіст самотужки виїхав з Миколаєва у бік окупованої Херсонщини. Посилаючись на джерела в Миколаївській обласній військовій адміністрації, видання зауважує: судячи з оприлюдненого росіянами відео, більш імовірно, що машина опинилася під обстрілами з боку російських військ, а не підірвалася на міні.

Як зауважують у Центрі інформбезпеки, раніше Сорбі працював воєнкором телеканалу міністерства оборони РФ “Звезда”.

Зокрема, просував пропаганду про Донецький аеропорт у 2014-му.

В Італії він також відомий як гомофоб, противник біженців і пропагандист сумнівних ідеологій.

“Можемо припустити, що Сорбі мав попередні домовленості з російськими військовими, які окупували Херсон”, – додають у ЦСКІБ.

Наразі Міністерство оборони України відкликало акредитацію Сорбі.

У Миколаївській ОВА ситуацію прокоментували так:

“Останні дві доби в російських пропагандистських засобах масової інформації активно розповсюджуються матеріали щодо нібито причетності ЗСУ та українських спецслужб до поранення італійського журналіста Маттіа Сорбі, який намагався на автомобілі приховано потрапити до тимчасово окупованого Херсону в об’їзд існуючих пунктів перетину.

Миколаївська обласна державна адміністрація інформує про те, що дана інформація не відповідає дійсності та є черговою спробою російських окупантів маніпулювати думкою суспільства.

Відповідно до проведеного службового розслідування відомо, що в кінці серпня італійський журналіст Маттіа Сорбі прибув до Миколаєва, де через деякий час самовільно поїхав у сторону тимчасово окупованого Херсона.

Маттіа Сорбі

Головною дорогою сполучення Миколаїв-Херсон є траса М-14. Однак італійський журналіст обрав інший маршрут в напрямку Олександрівки (тимчасово окупована територія між Миколаєвом та Херсоном), яка перебувала в “червоній зоні” через сильні бої.

Італійський журналіст, намагаючись потрапити на тимчасово окуповану територію, порушив правила безпеки, без дозволу та супроводу українських військових (що є обов’язковим) поїхав у напрямку “червоної зони”.

Якою була справжня мета цієї поїздки – поки що невідомо. Однак зрозуміло, що для перетину лінії зіткнення журналіст обрав маршрут, яким майже не користується цивільне населення.

З матеріалів, які почали розповсюджувати пропагандисти РФ, стало відомо, що під час спроби потрапити на автомобілі в тимчасово окупований Херсон, Маттіа Сорбі отримав поранення, а водій авто загинув.

Незважаючи на поширену версію російських медіа про начебто підрив автівки, на опублікованих відео можна побачити пошкодження автомобіля, що більш характерні для обстрілу, ніж підриву автомобіля на протитанковій міні.

Авто, в якому перебував Маттіа Сорбі

Тому можемо припускати, що при в’їзді у “червону зону”, автівку обстріляли російські окупаційні війська, а коли зрозуміли, що це машина італійського журналіста – вирішили звинуватити українську сторону“.

В адміністрації вкотре закликають не довіряти російським фейкам і звертають увагу представників ЗМІ та фіксерів, що для роботи в Миколаївській області необхідно пройти акредитацію за посиланням.

Читайте також:
“Дурість чи елемент гібридної війни?” Італійський журнал видав статтю про “нацизм в Україні”, змішавши в одну купу “ДНР” і “Азов”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.