Президент підписав укази про санкції щодо Абрамовича, Кабаєвої, олігархів і пропагандистів РФ: загалом понад 2,5 тис. осіб

Президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради національної безпеки та оборони від 19 жовтня “Про застосування та внесення змін до персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)” щодо фізичних і юридичних осіб Росії та її прибічників.

Відповідні укази оприлюднені на сайті президента.

Так, указом №727/2022 вводяться в дію рішення РНБО від 19 жовтня, згідно з яким  застосовуються персональні санкції загалом до 256 фізичних осіб.

Серед них – російські олігархи Роман Абрамович, Леонід Лебедєв, Геннадій Тимченко, родина Ротенбергів та інші.

Указом №726/2022 вводиться в дію рішення РНБО щодо застосування санкцій проти загалом 2251 осіб.

Серед них – генеральний директор телекомпанії “Перший канал” Костянтин Ернст, пропагандистка Тіна Канделакі, цивільна дружина (як вважається) президента РФ Аліна Кабаєва, дочка Путіна Катерина Тихонова та інші.

Окрім того, цим же указом вводяться санкції щодо 1374 юридичних осіб, серед яких Акціонерне товариство “Альфа-Банк” і низка пов’язаних із ним компаній, Російський фонд прямих інвестицій, “Ростелеком”, “Росгосстрах”, пов’язані з ВТБ і “Сбербанком” страхові та фінансові компанії, РТС-холдинг тощо.

Також під санкції потрапили Управління справами президента РФ та спецавіазагін “Росія”, Казанський вертолітний завод, Адміралтейські верфі, КамАЗ, Цивільні літаки Сухого.
Крім російських компаній, санкції введено щодо білоруських (Державний військово-промисловий комітет Білорусі, білоруські ОКБ ТСП й “Оборонні ініціативи”) та низки інших юросіб.
Санкції включають 17 обмежувальних заходів: від блокування активів та повного припинення торгових операцій і транзиту ресурсів до зупинення виконання економічних та фінансових зобов’язань, анулювання або зупинення ліцензій,
Також серед обмежень – заборона участі у приватизації, публічних та оборонних закупівлях, здійснення угод з цінними паперами, заборона збільшення розміру статутного капіталу пов’язаних компаній (з часткою від 10%), введення додаткових заходів у сфері екологічного, санітарного, фітосанітарного та ветеринарного контролю, припинення дії торгових угод та спільних проектів.

Укази набирають чинності з дня опублікування.

Читайте також:
ЄС наклав санкції на членів окупаційної влади РФ, Дугіна, Газманова і Чичеріну

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна