“Російський ленд-ліз”, вид зсередини: як майстри ЗСУ ставлять у стрій трофейну техніку

 

автор: Олена Максименко
з Харківської області
фото автора

Як виглядає “російський ленд-ліз” зсередини?

Новинарні” пощастило потрапити до майстерні однієї з бригад Збройних сил України в Харківські області, де трофейну техніку приводять до ладу і повертають у стрій.

Тут пахне солярою, постійно гарчать мотори, а зосереджені механіки розбирають і збирають заново гори металу. Ці машини приїхали в Україну вбивати, але є нюанс.

Масштаб питання

Одним з основних постачальників військової техніки для Збройних сил України є російська армія, надто ж після Харківської офензиви. За висновком голови фонду “Повернись живим” Тараса Чмута, ЗС РФ – взагалі найбільший постачальник бронетехніки для ЗСУ. Щоправда, потрібно враховувати стан і ступінь ураження цих машин.

Як підрахували за відкритими джерелами OSINT-дослідники з аналітичної платформи Oryx, за сім місяців великої війни українці захопили принаймні 2017 одиниць ворожої техніки – щонайменше 732 бронемашини, 392 танки, 182 артилерійські системи, 41 РСЗВ тощо.

Самі військовослужбовці ЗСУ уникають озвучувати кількість власних трофеїв – “щоб не віджали в інші бригади”. В неофіційних розмовах бійці жартують, що трофейний танк на фото потрібно “блюрити” або перекривати “смайликом”.

трофеї ЗСУ - гармата трофеї ЗСУ - БМП-1 _6 трофеї ЗСУ - БМП-1 _Микола трофеї ЗСУ - БМП-1 _3 трофеї ЗСУ - БМП-1 _1
<
>

Також більшість нових власників російської “броні” не любить порівняння з ленд-лізом. Адже ленд-ліз – це добровільна передача озброєнь. А наша ситуація радше нагадує репарації або ж компенсації зброєю, вибиті у ворога силою.

“Полагодити і провітрити, щоб москалями не пахло”

“Цей трофей прийшов в жахливому стані, – розповідає Микола, злізаючи з колись російської БМП-1. – Діряві навігатори були, підтікання мастила – зовсім мастила не було, трансмісії. Осколки, пошкодження”.

Микола

Як і інші майстри, Микола не в курсі про походження машини та історію її потрапляння в бригаду. “Чесно – не знаю звідки, у мене тут своїх задач хватає, мені даже не цікаво. Техніку треба зробити, і чим швидше, тим краще”, – каже ремонтник.

Миколу мобілізували з початку повномасштабного вторгнення. Перед тим, ще на початку війни, він служив за контрактом у 24-й механізованій бригаді.

“Там-то всього і навчився, – згадує хлопець. – Спочатку був новачком, нічого не знав. Але так як все подавалося, все новіші знання отримував”.

БМП-1

За його словами, здебільшого трофейна техніка приходить у жахливому стані.

“Найпоширеніші пошкодження – це ремонт двигунів. Буває таке, це вже старі двигуни, вже моторесурс вийшов, але хлопцям треба їхати, і вони на максимум викладаються. Ну, і так само гусениці. Бо раніше тільки на полігонах їздили, а зараз марші хлопці долають великі. Я дивлюсь, ставлю діагноз, чи дійсно його можна швидко зробити, як оцю. Перевірили, замінили певні запчастини – всьо! Машина справна! Можна ще проїхатись, дрібниці поробити. Ну, звичайно, і помити її всередині, щоб була чиста, щоб москалями там не пахло. Бо запах там… не дуже. Але принаймні вже вивітрилося!..” – звітує майстер біля “бехи”.

Ця машина невдовзі буде готова до бою.

“Ті недоліки, що виникли, майже зробили, – пояснює Микола. – Вже запускали, дивилися підтікання. Зараз планую проїхатися, щоб там було видно, як вона себе покаже. Так як саме головне – двигун – зробили, а далі ходова, трансмісія і все інше. Що вилізе. Кожного разу вилазять все нові й нові неполадки. І це, як-то кажуть, цікаво – головоломки!”

Військовий підтверджує те, що ми вже знаємо: трофей привласнює та бригада, яка його завоювала, перша виявила й зберегла собі. Кажуть, через це між різними підрозділами бувають суперечки. Іноді до здобутого російського танка чи гармати батальйон на тривалий час приставляє свого охоронця – щоб конкуренти не відібрали.

Микола пояснює, що в хазяйстві всяка броня в пригоді стане. “Хіба крім таких видів техніки, якими в нас ніхто не вміє користуватися, а вона потрібна в інших підрозділах. Наприклад, радіоелектроніка, глушилки – це вже передається іншим батальйонам чи бригадам”.

Залізне донорство

Роман проводить екскурсію навколо понівеченого танка.

Роман

“Найперше – це перевірити, чи техніка не замінована, – пояснює військовослужбовець. – Тому що були випадки, коли… гранати там виявлялися. Після того, як перевірили це, починаємо відновлювати”.

Цей зламок – танк Т-72Б3. Досі в бригаді таких машин не було. Тут дещо інакша броня, ходова частина, є деякі відмінності, які стосуються башти, але загалом – “танк він і в Африці танк”, кажуть хлопці.

“Він трошки новіший, трошки більше електроніки, але суть танка, який би він не був, однакова”, – переконує Роман.

Танк Т-72Б3

Проте цей панцерник розбитий настільки, що буде лише донором. За його рахунок відновлюватимуть ті бронемашини, які вже не піддаються ремонту.

“В умовах бойових дій не сильно за технікою подивишся, – коментує “екскурсовод”. – Основне – огляд, проводився однозначно, тому що якщо його не проводити, воно не буде їздити. А так, після того, звичайно, перевірка боєм, марш. В нас якби такої техніки немає на озброєнні. Але суть, в принципі, та ж сама”.

Читайте також:
ЗСУ на сході підбили й захопили сучасний російський танк Т-72Б3 обр. 2016. ФОТО

Чаклуни над “Уралом”

Ще однієї “новинкою” для українських військових став “Урал-43106”.

Сергій

Сергій, командир відділення по ремонту техніки, відривається від роботи. За його словами,

зараз співвідношення вітчизняних і трофейних машин, які доводиться ремонтувати, приблизно 50 на 50.

“Він не так давно почав випускатися в Рашці, – розповідає Сергій про “Урал”. – Вони (росіяни) трошки допридумували, модернізували, тож машина відрізняється від звичайних “Уралів”, які в нас є. По гальмівній системі, по іншому. Ті “Урали”, що в нас є, мають шість коліс, тут – чотири. А по трубках – щось схоже вони зліпили, вкрали в розробників КамАЗа і поставили сюди. Ми на нього трошки більше часу потратимо, але його полагодимо”.

“Пацієнт” прийшов на базу із пробитими шинами, тож у першу чергу довелося міняти гуму. Окрім коліс, від осколків постраждали крила й кабіна.

“Знизу там по ходовій частині також деякі запитання, – показує майстер. – Вже, напевно, десь до тижня “граюся”. Двигун запускається – ще день-два, і поїде виконувати бойові задачі!”

“Урал”

На цій вантажівці, як і на решті трофейної техніки, була намальована “Z-тка” – тактичний знак окупаційної армії. Майстри підходять до замальовування ворожої символіки творчо: перемальовують її під номер або під гасло “За Україну”.

“Стараємося, щоб все служило! – зі сміхом коментує Сергій. – І машина служить, і те, що на ній пишуть, ми до того ставимося з гумором, перемальовуємо, і я кажу: перемога за нами!”

Він не забобонний: “Будь-яка трофейна техніка приносить удачу! Тільки добре було б екіпаж з неї якось отак поделікатніше вибити, забрати, щоб по мінімуму її ушкоджувати. Аби потім вона якомога швидше почала в нас виконувати свої бойові завдання”.

Читайте також:
ЗСУ затрофеїли рідкісну машину – в росармії таких всього кілька

“Повертаємо своє”

Зі ще однією трофейною машиною зустрічаємося на блокпосту. “Беха” перемащена в болоті, однак військові свідчать, що постраждала вона не сильно.

Андрій

“БМП-1, перша розробка, 1968 року, виготовлена на Житомирщині, – розповідає Андрій. – У Радянському Союзі потрапила в Росію. Зараз ось повернулася назад. І тепер ми її розвертаємо в бік наших ворогів”.

За словами бійця, затрофеєна БМП дорогою заглохла, стала некерована. Але Андрій переконаний, що з “бехою” мороки буде небагато: “Приїде ремонтна машина, відремонтуємо “гуслі”, потім поїдемо до нашої ремроти, поміняємо масла, поповнимо боєкомплект і будемо воювати”.

Таких бойових машин піхоти українського виробництва часів СРСР бригада “повернула додому” одразу кілька штук.

БМП-1

“Ми перевірили – все тут справне, все стріляє – тож все буде добре! – розповідає військовий про здобуту БМП-1. – Всередині машини був б/к. Вона була повністю забита боєкомплектом! Скоріш за все, ця “беха” працювала як вантажівка. Думаю, термін – тиждень максимум, і вона стане до бою. Почистимо, та й усе”.

Андрій стверджує: багато ворожої техніки приходить до ЗСУ взагалі в “робочому” стані.

У якості підтвердження ми бачимо на власні очі цілу колону техніки з літерами Z, що рухається нам назустріч по трасі, але вже з українським прапором на кожній машині. Єдиним втручанням, якого зазнають саме ці машини, буде заміна тактичного знаку.

Читайте також:
Наші трофеї: топ-10 зразків бойової техніки РФ, які захопила Україна


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.