Програмна промова Борреля: світ чорних лебедів та відмова ЄС від опори на Росію й Китай

Високий представник Європейського Союзу з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель 10 жовтня виступив на щорічній конференції послів ЄС із програмною промовою, в якій визнав: зруйновано систему безпеки і заможності Євросоюзу, що базувалася на Росії й Китаї, тож надалі Євросоюз має спиратися насамперед на власні спроможності. Зі слів Борреля, з початком великої війни РФ проти України світ вступив у період повної невизначеності, де панують “чорні лебеді” – непередбачувані чинники.

Промову Жозепа Борреля публікує сайт Єврокомісії.

Як передає “Новинарня“, в ній ідеться про таке:

“Що ж, це світ радикальної невизначеності. Швидкість і масштаб змін виняткові. Ми не повинні намагатися це заперечувати. Ми не повинні намагатися цьому протистояти. Це були б марні зусилля. Ми повинні прийняти це та адаптуватися до цього, надаючи пріоритет гнучкості та стійкості.

Але невизначеність стала правилом. Події, про які гадалося, що вони ніколи не відбудуться, стаються одна за одною.

Такими темпами чорні лебеді стануть більшістю. Не буде білих лебедів, усі будуть чорними – бо одна за одною трапились речі, ймовірність яких була дуже низькою, але ж вони трапились і справили сильний вплив.

Європейці зіткнулися з ситуацією, в якій ми страждаємо від наслідків процесу, що тривав роками, в якому ми відділили джерела нашого багатства від джерел нашої безпеки. (…)

Наше багатство ґрунтувалося на Китаї та Росії – ринку й енергії. Очевидно, сьогодні нам потрібно знайти власні джерела енергії всередині Євросоюзу, наскільки це можливо, бо ми не повинні заміняти одну залежність іншою. Це призведе до сильної реструктуризації економіки – авжеж.

Люди досі не усвідомили цього, але те, що Росія та Китай більше не будуть тим, чим вони були для нашого економічного розвитку, призведе до сильної реструктуризації економіки.

Доступ до Китаю стає дедалі важчим. Адаптація буде важкою, це створить політичні проблеми.

З іншого боку, ми делегували нашу безпеку Сполученим Штатам. Та хоча співпраця з адміністрацією Байдена чудова і трансатлантична співпраця ніколи не була такою доброю, як зараз, хтозна, що станеться за два роки? Чи навіть вже у листопаді? Що сталося б, якби замість Байдена в Білому домі зараз був Трамп? Якою була б відповідь США на ситуацію в Україні?

Є питання, які ми маємо собі поставити. І відповідь, як на мене, ясна: ми маємо брати відповідальність на себе.

“Ви – Сполучені Штати – дбаєте про нашу безпеку. Ви – Китай і Росія – заклали основу нашого процвітання”. Це світ, якого вже не існує”, – сказав Боррель.

Глава європейської дипломатії визнав, що ЄС не передбачав повномасштабне російське вторгнення в Україну і не відрив американцям, коли ті казали, що воно станеться.

“Ми також не передбачили здатність Путіна чинити ескалацію щодо масової мобілізації та відкритих ядерних погроз. Припускаю, що всі ви читали останню промову Путіна, коли він оголосив про анексію. Це обов’язково. Кожен європейський громадянин має прочитати цю промову – і ви зокрема. Ви повинні пояснити світові, що це означає. Що означає цей підхід проти Заходу і які справжні причини цієї війни”, – сказав Жозеп Боррель, звертаючись до послів Євросоюзу в різних країнах.

Також він визнав, що ЄС не передбачив поглиблення конкуренції між США та Китаєм, а також глибоку світову продовольчу та енергетичну кризи.

При цьому Боррель закликав дивитися не тільки на “українську кризу” і війну РФ проти України, а й на інші “мегатенденції” – ситуацію в Сахелі, в іншій Африці, де значний вплив має Росія, в Афганістані, навколо Тайваню тощо. Адже зокрема в Африці наслідки війни та продовольча криза “вже сягають дантівських масштабів”.

Читайте також:
Боррель: ЄС підтримуватиме Україну так довго, як буде треба, незважаючи на шантаж РФ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна